Ammende aias esineb täna kuum Brasiilia bänd

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia kitarrist Fernando Noronha ja Black Soul esinesid Haapsalus “Augustibluusil”, nüüd tulevad nad Pärnusse.
Brasiilia kitarrist Fernando Noronha ja Black Soul esinesid Haapsalus “Augustibluusil”, nüüd tulevad nad Pärnusse. Foto: Erakogu

Täna õhtul annab Pärnus Ammende villa aias kontserdi viimasel Brasiilia lõunaosariikide galaõhtul neli Grammyt võitnud Brasiilia kitarrilegend Fernando Noronha oma bändiga Black Soul.

Ehkki bluus pole Brasiilias kõige kuumem teema, on bänd oma kodumaal siiski päris tuntud. “Oleme esinenud kogu Brasiilias, oleme olnud kõigis suuremates tele-show’des, meie lugusid mängivad paljud raadiojaamad USAs, Jaapanis ja mujal,” räägib bändi soolokitarrist ja laulja Fernando Noronha.

Majandustudengist muusikuks

Samuti on nad käinud ringreisidel USAs, Kanadas ja Euroopas. “2008. aasta Euroopa tuuril andsime 30 päevaga 23 kontserti,” meenutab Noronha. Superstaaridest on esinetud koos BB Kingi ja Carlos Santanaga.

Noronha hakkas kitarri mängima seitsmeaastaselt. Ta leiab selle olevat loomuliku, sest brasiillastel olevat muusika veres. 21aastaselt, pärast majandusõpinguid USAs naasis Noronha kodumaale ja hakkas bändi tegema. Stiiliks rokk, bluus ja soul. Samal ajal töötas muusik suurkompanii rahandusosakonnas parktikandina, kuid sai varsti aru, et see töö talle ei meeldi. “Pealegi teenisin muusikaga juba siis rohkem. Ja sellest ajast olen professionaalne muusik,” kõneleb mees, kelle esikalbum ilmus aastal 1997.

Bänd jäi silma ja üks USA plaadikompaniisid aitas välja anda teisegi albumi. Kolmas album, mis ilmus aastal 2000, avas tee Euroopasse. Järgmisel aastal tuli kohe uus plaat. Grammyd pälvis bänd seitsmenda albumi eest aastal 2010. Tuleval aastal ilmavalgust nägeva plaadi neli lugu on meestel juba valmis. Enamikule paladest kirjutab muusika ja sõnad Noronha.

Eestisse kutsus bändi Eesti arst Andres Lindmäe, kelle perega Noronha sõbrunes pool aastat tagasi Brasiilias. Ehkki Euroopat on külastatud juba üsna mitmel korral, pakub see paik brasiillasele endiselt huvi tema saksa esivanemate tõttu. Siiani on Eesti inimesed Lõuna-Ameerika bändi kuulata saanud pealinnas Clazzi klubis, “Augustibluusil”, Saaremaa merepäevadel, samuti väiksematel kontsertidel.

Eestlased on sõbralikud

Eestis võluvad Noronhat eelkõige ajalugu, keskaegne pärand, rahvarõivad. Ta nimetab üheks meeldejäävamaks elamuseks esinemist Haapsalu lossivaremetes. Basskitarrist Gugu eredaim mälestus on Saaremaa saun. “Kuumutati ja jahutati, paras hirm oli alguses, aga pärast oli hea olla,” kinnitab Gugu. Peale selle meeldivad brasiillastele Tallinna vanalinn, ilusad naised ja kodus küpsetatud leib.

Eestlased on brasiillaste meelest avatud ja sõbralikud. “Kuigi nad ise nii ei arva ja meie jutu peale imestavad,” naerab Noronha.

Noronha tõdeb, et turisti ja muusikuna nad nii lühikese ajaga Eestist täit pilti ei saa. Ometi usuvad bändiliikmed, et on juba näinud rohkem kui tavaliselt võimalik. “Me ei ela staaridena tipphotellides, vaid enamasti oma sõprade juures. Nendega oleme tundnud ennast nagu kodus. Näeme inimestes ikka rohkem sarnasusi kui erinevusi, nii et pole need eestlased ja brasiillased nii erinevad midagi,” arvab Noronha.

Eesti ja Brasiilia ühisjoonena näevad bändimehed seda, et et mõlemas riigis on praegu tunda teatud muutusi. “Vabaduski saabus meil enam-vähem samal ajal: meil kukkus diktatuurirežiim 1995,” tutvustab soolokitarrist 190miljonilise rahvaarvuga riigi ajalugu.

Eesti keeles oskavad mehed öelda juba “tere”, “aitäh”, “terviseks”, “anna raha”, “ei anna”, “ilus tüdruk” ja “kurat küll!”.

Viimase Eesti kontserdi annavad muusikud Võrumaal Suure Munamäe tipus. Eestit on Noronhal plaanis külastada edaspidigi. Järgmisel aastal tehakse tuur Eestis, Lätis ja Soomes. “Tahaks näha teie jaanipäeva! Laulupidu nägime videolt. Võimas! Küllalt põhjust, et uuesti tulla!” arvab Noronha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles