Pärnu ooper Pärnus, Tallinnas ja Reykjavíkis

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kallastu.
Andrus Kallastu. Foto: PP

Reedel õhtul esinevad Pärnu Eliisabeti kirikus kontserdikavaga “Illuminatsioonid” sopran Kai Kallastu ja Pärnu ooperi orkester, mida juhatab dirigent Andrus Kallastu.

Sama kava kõlab laupäeval Tallinna Jaani kirikus.

Kavas “Illuminatsioonid” kõlab kolm eredat ja eriilmelist 20. sajandi teost keelpilliorkestrile: Anton Weberni viis pala op. 5, Benjamin Britteni “Illuminatsioonid” Arthur Rimbaud’ tekstile ja Witold Lutoslawski “Leinamuusika”. Esinejate soov on viia kuulajad elu igavikulistele radadele.

Weberni viis pala op. 5 aastast 1909 oli algul kirjutatud keelpillikvartetile. Esimene versioon keelpilliorkestrile valmis 1928. aastal. Kuna helilooja oli sellega rahulolematu, valmis aasta hiljem teose uus seade.

Britten valis oma teosesse üheksa tekstikatkendit Rimbaud’ proosaluuletuste tsüklist “Illuminatsioonid”. Teose esmaesitaja oli Rootsi sopran Sophie Wyss, kellega Brittenit sidus tihe koostöö. Tsüklis ühinevad ere muusikaline kujund ja leidlikud kompositsioonitehnilised lahendused.

Teose hilisemaks sagedaseks esitajaks kujunes Britteni kauaagne elukaaslane tenor Peter Pears, kellele helilooja on pühendanud tsükli osa “Being Beauteous”.

Lutoslawski “Leinamuusika” keelpillidele on üheosaline teos, mille helilooja on liigendanud neljaks lõiguks.

Dirigent ja helilooja Andrus Kallastu on teinud koostööd paljude muusikutega Eestis, Soomes, Saksamaal, Šveitsis, Prantsusmaal ja mujal Euroopas. Samuti tegutsenud muusikafestivalide ja -kollektiivide kunstiline juhina Eestis ja Soomes.

 6. oktoobril kõlab Andrus Kallastu looming Põhjamaade muusikapäevadel. Tema multimeediumiteos “Atemlos” valiti esitamiseks Islandil Reykjavíki kontserdimajas. “Minu jaoks on see Pärnule oluline teos, sest selle terviku loomisel on osalenud palju pärnakaid,” märkis Kallastu.

Peale heliloomingu kätkeb “Atemlos” (2001–2006) meediume kunstist teatrini. Helimaterjali salvestamisel osalesid Antero Forsten, Maila Forsten, Andrus Kallastu, Kai Kallastu, Rein Laos, Markku Mäkinen, Pekka Pehkonen ja Susanna Tollet.

Visuaalse materjali loomisel lõid kaasa Haide Rannakivi, Marit Murd, Ena Kõrv, Kai Tarmula ja Jana Ots.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles