Kihnu valmistub viiulifestivaliks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiul. Pilt on illustratiivne.
Viiul. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Mandril korraldatavate räime-, hapukurgi-, seene- ja muude festivalide kõrval kujundab Kihnugi oma tava, valmistudes esimeseks viiulile pühendatud suurpeoks, mille eestvedaja on SA Kihnu Kultuuriruum.

Kihnu viiulifestivaliga tahavad korraldajad taastada saarel katkenud viiulimängu tava, hüüda kokku selle pilli parimaid mängijaid kogu riigist, kuulata teemaettekandeid, anda ühiskontserdi.

SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ütles, et laupäeval rahvamajas peetava peo tuluga toetatakse oma pillilapsi, ostetakse uusi pille ja pillitarvikuid.

Oktoobri teisel nädalavahetusel toimuva kolmepäevase viiulifestivali avakülalised on Võrumaalt, kohale tulevad sealsed kuulsad luuletajad ja kirjanikud, lõõtspillimängijad ja viiuldajad. Üles sätitakse kindanäitus ja Jaan Rõõmuse fotoparemik “Erakordne Kihnu”.

Seminaril räägib Krista Sildoja Kihnu viiulimängu tavadest, Maarja Nuut ja Jaan Palu kõnelevad stiilist ja labajalast, Johanna-Adele Jüssi tutvustab Kihnu viiuldajate kohta leiduvat arhiivimaterjali. Viiulimängu õpitoas selgitab Kristi Alas Suzuki meetodit laste viiuliõppes.

Mätase jutu järgi on Kihnus elanud osavaid viiulimängijaid ja -meistreid, kuid järjepidevus on katkenud, vanameistrid siitilmast lahkunud ja viimane aeg on tuua viiul kui pärimuspill tagasi aukohale.

“Õnnelikul kombel on säilinud kenake hulk lindistatud materjali, see annab aimu viiulimängu kunagisest tasemest, stiilist ja omapärast,” mainis Mätas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles