Katteta kaevud said Pärnu Veelt kähku kaaned

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval.
Kolmapäeval. Foto: Urmas Luik

Aktsiaseltsil Pärnu Vesi kulus vaid päev, et katta Mere puiestee pumplast jõkke viiva avariilise ülevoolutorustiku kaaneta olnud kaevud.

„Kolmelt kanalisatsioonikaevult oli varastatud metallkaaned ja ühelt oli kõrvale lükatud betoonkaas,” selgitas olukorda AS Pärnu Vee kanalivõrgu juhataja Mihkel Erend. „Kõrvale lükatud betoonkaas paigutati oma kohale tagasi, kolmele kaevule valmistati metallkatted ja paigaldati täna (neljapäeval, 29. septembril, U. H.) spetsiaalsete fiksaatoritega, et raskendada nende teisaldamist või varastamist.”

Pärnu Vee operatiivsus väärib kiitust, ometi võib arvata, et asjakohase teabeta jäänuks kaevud veel pikaks ajaks katmata, sest nii siinkirjutajal kui Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna tehnovõrkude peaspetsialistil Jaan Põlmal, kes teineteisest sõltumata läksid kontrollima vihjet rannaroostikus hooletut varitsevatest kaaneta kanalisatsioonikaevudest, kulus nende leidmiseks tublisti aega.

Sedagi eelkõige tänu sellele, et linnaametnik oli targu kaasa võtnud kaardi, mille põhjal sai küll radu täis, aga tükati kaugelt üle pea kõrkjastikus vähegi orienteeruda.

Ehkki võib väita, et ükski normaalne inimene ei eksi eemal käiguteedest roostikku, pole see argument. Seda näitas talvine traagiline juhtum, mille puhul on raske kui mitte võimatu seletada, mis viis noore naise uitama pealtnäha siledale ja ohutule lumelagedale.

Sel aastal on hooletusse jäetud kas kanalisatsioonikaevud või muud maa-aluste rajatiste katmata avaused võtnud nelja inimese elu. Jaanuaris Pärnus tühermaal kaevu kukkunud 22aastaselt naiselt, veebruaris Põlvamaal Ruusal kaaneta vanasse tuletõrje veevõtukaevu sattunud kuueaastaselt poisilt ja Raplamaal Rõue külas koduõuel kaevu kukkunud 69aastaselt mehelt ning tundmatult naiselt, kes juulis leiti Maardus rohtu kasvanud kaevuaugust.

Küll oli saatus armuline üheksa-aastase tüdruku suhtes, kes sadas märtsis Pärnu-Jaagupis läbi pehkinud kaevukaane tuletõrje veevõtukohta.

Samuti pääsesid ehmatusega veebruaris Tartumaal Ülenurme vallas Täsvere külas kunagise tuletõrje veevõtukoha kaevusuust sisse kukkunud naine ja augustis Tartumaal Konguta vallas Annikoru külas 13 meetri sügavusest kaevust päästetud kolmeaastane põnn.

Augustis oli õnnelikke veel. Harjumaal Ravila hooldekodu juures toodi 4,5 meetri sügavusest kaevust välja 21aastane naine ja Kanepi vallas Hino külas päästeti kaevust memmeke.

„See on puhtalt linnavalitsuse rida,” märkis Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets seoses sellega, mida tuleks lahtist kanalisatsioonikaevu või muud analoogset märganud linlasel teha. „Tuleb kindlasti helistada linnavalitsuse infotelefonil 15 505, millel on oodatud kõik linnaruumi puudutavad tähelepanekud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles