Juhtkiri: President Ilvese teine viisaastak

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Teiseks ametiajaks Eesti Vabariigi presidendiks riigikogus tagasi valitud Toomas Hendrik Ilves andis eile pärastlõunal parlamendi ees vande ja alustas oma teist viisaastakut riigipeana. Taas tuleb tal vankumata kaitsta Eesti Vabariigi põhiseadust ja seadusi, õiglaselt ja erapooletult kasutada endale antud võimu ning täita ustavalt enda kohuseid kõigi oma võimete ja parima arusaamisega Eesti rahva ja Vabariigi kasuks – selline on põhiseaduses kehtestatud presidendi ametivande sisu.

Möödunud viie aasta jooksul on Ilves oma põhiseaduslike ülesannete täitmisega hästi toime tulnud. Ta jättis välja kuulutamata seitse riigikogus vastu võetud seadust, on olnud küllalt nähtav töösõitudega Eestis ja esindanud meie riiki väärikalt rahvusvahelisel areenil.

Kindlasti oli oluline Ilvese algatus viia Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Tallinnast väljapoole. Nii on inimesed riigi eri paigus saanud sellest sündmusest vahetult osa.

Pärast Eesti suurte eesmärkide saavutamist on Ilves korduvalt rääkinud pehmematest väärtustest. Näiteks vajadusest märgata kaaskodanikke enda ümber, oskusest arvestada teistega.

Kui Eesti presidendi institutsiooni olemuse on senised riigipead suutnud valmis vormida, siis veel on tööd presidendi abikaasa rollile sisu ja mõtte andmisega, mida kõik senised esimesed daamid on jõudumööda ja eri moel teinud.

Eesti Vabariigile sobib parlamentaarne riigikorraldus, ehkki vahel on küsitud, kas valitsusjuht ei peaks olema ühtlasi riigipea. Ent selle ajalooperioodi oleme möödanikku jätnud. Toomas Hendrik Ilvesele soovime tarmukat taiplikkust Eesti esindamisel maailmapoliitikas keerulisel ajal!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles