Kaido Külaots: Males ei kingi ma midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Külaotsal, kes on Eesti reitingu esinumber olnud väga pikka aega, jagub motivatsiooni jätkata.
Kaido Külaotsal, kes on Eesti reitingu esinumber olnud väga pikka aega, jagub motivatsiooni jätkata. Foto: Urmas Luik

Pärnumaalt pärit Kaido Külaots on Eesti esinumber males. Oma kodukoha Paikusega püsib tal tihe side siiani, ehkki elab Tallinnas. Suure osa aastast tiirutab Külaots aga välismaal malet mängides. “Male on mu töö, loomulikult tegelen sellega iga päev,” kinnitas ta, kui tuli jutuks, kui palju suurmeistri tiitlini jõudnud maletajad mängutaseme tõstmise nimel üldse enam vaeva näevad.

Võitsite juulis juba viiendat korda Heart of Finlandi turniiri Jyväskyläs. Iseloomustage, palun, selle turniiri malelist taset ja kas jäite oma mänguga rahule?

Seekord ei olnud Jyväskyläs palju kohal kõrgeima tiitli omanikke, kuid Šveitsi süsteemis turniiri võitmine nõuab igal juhul maksimaalset sooritust. Enda mänguga jäin rahule. Suutsin motiveerida ennast keskendunult mängima ka madalama reitinguga mängijate vastu ja 7,5 punkti üheksast ilma ühegi kaotuseta andis puhta esikoha.

Korralikult esines turniiril samuti Eesti naiste esinumber Mai Narva. Huvitaval kombel viis loos meid viimases voorus omavahel vastamisi. See partii lõppes viigiga, mis kindlustas mulle esikoha.

Kuidas FIDE Balti tsooniturniiri kokku võtaksite?

Balti tsooniturniir on olnud suurepärane traditsioon, andes Baltikumi mängijatele lisaväljundi, sest tsooniturniiri üldvõitja pääseb maailmakarikale.

Eelmisel aastal õnnestus mul tsooniturniir võita ja mängida maailmakarikal Thbilisis. Tänavu väljus olukord kontrolli alt tsooniturniiri esimesel osavõistlusel Tallinnas, kus jätsin kasutamata andestamatult palju häid võimalusi. Turniiri tulemus oli sedavõrd alla arvestust, et pärast seda oli raske üldarvestuses kaasa rääkida. Ligilähedaselt suutsin oma võimetele vastavat mängu mäidata vaid viimasel, Liepaja osavõistlusel. Sellele vaatamata on mul jätkuvalt võimalik pääseda järgmise aasta maailmakarikale. Selleks tuleb kvalifitseeruda Euroopa meistrivõistluste kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles