Mart Helme tark otsus (5)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE esimehe Mart Helme otsus kandideerida riigikokku Pärnumaalt annab erakonnale siit ühe mandaadi. EKREt võimaliku valitsuspartnerina kompavad nii Reformierakond kui Keskerakond.
EKRE esimehe Mart Helme otsus kandideerida riigikokku Pärnumaalt annab erakonnale siit ühe mandaadi. EKREt võimaliku valitsuspartnerina kompavad nii Reformierakond kui Keskerakond. Foto: Joakim Klementi

Pärnu Postimehe veebiväljaanne kirjutas juba mõni aeg tagasi, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme kandideerib riigikokku Pärnumaal. Toona ütles Helme, et kaaluda on eri võimaluste vahel, aga kes siis Pärnumaalt hääled kokku korjab. Sama kordas ta läinud neljapäeval enne linnavolikogu istungit, kui otse küsisin: kuidas jääb? Siis kinnitas Helme sedagi, et omajagu mõjutas valikut Pärnu-nostalgia.

Mart Helme tegi kahtlemata targa otsuse. Tänu Helmele ongi EKRE Pärnumaa poliitilisel kaardil. Otsustage ise. 2015. aasta riigikogu valimistel koguti 7188 häält ehk 18,2 protsenti. Sellega tehti kolmas tulemus, millest Helme osa oli 6714 häält ja isikumandaat Toompeale.

2017. aasta kohalikel valimistel võttis EKRE Pärnus 3116 häält, millest Helme osa oli 2106. Maakonnas hääletas EKRE poolt 4329 valijat, kuid huvitaval kombel oli erakonna tegelik tugipunkt nn tuumik-Pärnu (2582 häält). Liidetud Pärnust lisandus vaid 534 häält ja üks volikogukoht. Helme tuules kandus volikokku veel neli inimest – kõik kokku andis kuueliikmelise fraktsiooni.

Tänu Helmele ongi EKRE Pärnumaa ­poliitilisel kaardil.
Kalev Vilgats, arvamustoimetaja

Igasugused sildistajad võiksid arvestada lasteaiast teada tõega: kes teisele nime annab, see ise seda kannab. Sestap ei ole EKRE lasknud ennast häirida röökuritest ja on järjekindlalt oma toetust kasvatanud. Avalikult mitte, aga kabinettides on ilmselt nii kesk- kui reformierakondlased läbi mänginud variandi, mis juhtub siis, kui EKRE tuleb kaasata valitsuse moodustamisse. Muide, vaatame, kuidas läheb rootslastel, kus EKREga sarnased Rootsi Demokraadid tuli kolmandaks. Ent lähipäevil selguvad seal postiga ja välismaal hääletanute eelistused, kuigi juba praegu võib öelda, et demokraate kaasamata ei saa Rootsi tugeva enamusega valitsust.

EKRE häda Pärnumaal pole pingi pikkuses, vaid kandidaatide tuntuses ja suutlikkuses häältesaaki panustada. EKRE tugevus, mis hääli juurde toob, on võimekus sõnastada ja välja öelda poliitiliselt ebamugavaid (ebakorrektseid?) teemasid, millest me omavahel ja kodus räägime.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles