Kohus mõistis aastaid Sindis kurja teinud ja muu hulgas eakalt naiselt pensioni röövinud mehe aastateks vangi (1)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistatav ei tunnistanud süüd, vaid oli seisukohal, et naisega seotud episoodid on pereasjad ja teiste episoodide puhul mõtlesid alkoholisõltlased ja prokuratuur asju välja.
Süüdistatav ei tunnistanud süüd, vaid oli seisukohal, et naisega seotud episoodid on pereasjad ja teiste episoodide puhul mõtlesid alkoholisõltlased ja prokuratuur asju välja. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis täna 42aastase Jevgeni süüdi varguses, lähisuhtes korduvalt toime pandud kehalises väärkohtlemises, röövis, rühmaviisilises kelmuses, väljapressimises ja tegevusloata finantsteenuse pakkumises. Kohus määras süüdimõistetule liitkaristuseks kuus aastat vangistust.

Tegemist oli äärmiselt mahuka protsessiga: algul esitas prokuratuur süüdistuse Jevgenile ja veel neljale mehele 16 episoodis.

Kohus mõistis Jevgeni õigeks kuritegeliku ühenduse juhtimises ja ähvardamises, kuna prokurör loobus neist süüdistusest.

Süüdimõistetule määratud karistuse algust loeb kohus alates tema kinnipidamisest 22. augustil 2016.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas Jevgenit eakalt naiselt pensioni röövis ja varguses, naise ja alaealise korduvas kehalises väärkohtlemises, avaliku korra raskes rikkumises, korduvale kehalisele väärkohtlemisele kihutamises, väljapressimises, 2009. aastast tegevusloata finantsteenuse osutamises ehk laenu andmises ning Sindi linnavalitsuselt toimetulekutoetuste, elektri- ja küttekompensatsiooni ja küttepuude väljapetmises kaassüüdistatavate Kristjani ja Andrese kaudu.

Süüdistuse kohaselt andis Jevgeni laenu vähemalt 106 isikule kogusummas 56 242 eurot ja Sindi linnalt peteti avalduse kaudu välja toetusi, luues vale ettekujutuse, nagu Kristjan ja Andres elaks Jevgenile kuuluvates majades ja on riigi seatud toimetulekupiiri all olevad töötud, kes vajavad üüri- ja elektrihüvitist, küttepuid.

Süüdistatav ei tunnistanud süüd, vaid oli seisukohal, et naisega seotud episoodid on pereasjad, teised on joodikud, kes fantaseerivad, peale selle mõtlevad menetlejad igasuguseid asju välja.

Kohus siiski leidis, et süüdistus on tõendamist leidnud täies mahus, kuid hindas avaliku korra raske rikkumise ümber kehaliseks väärkohtlemiseks.

Jevgeni kaassüüdistatavad sõlmisid eelmise aasta septembris prokuratuuriga kokkulepped, mille kohus kinnitas. Kohus määras kolmele süüdistatavale tingimisi vangistuse ja ühele süüdistatavale tingimisi vangistuse kriminaalhoolduse järelevalvega.

Tänase otsusega mõistis kohus kannatanule välja tsiviilhagi 76 eurot. Sindi linnavalitsuse 3000eurose nõude jättis kohus läbi vaatamata, kuna asutus ei kõrvaldanud oma nõudelt puudusi määratud tähtaja jooksul.

Kohus konfiskeeris Jevgeni valdusest leitud ja äravõetud sularaha 32 900 eurot, mis 2016. aasta määrusega on arestitud ning asub politsei- ja piirivalveameti tagatiskontol. Jevgeni sõiduauto läbiotsimisel leitud umbes 250 eurot sularaha arestis kohus konfiskeerimise täitmise tagamiseks. Konfiskeerimise asendamise korras mõistis kohus välja konfiskeerimisele kuuluva kriminaaltulu väärtusele vastava summa 95 000 eurot, mille täitmise tagamiseks jäeti aresti alla süüdistatavale kuuluv kinnistu Sindi linnas, kaks sõiduautot, ATV, Honda mopeed, lumesahk, murutraktor. Kohus jättis rahuldamata süüdistatava esitatud taotluse süüteomenetluses tekitatud kahju hüvitamiseks summas umbkaudu 111 000 eurot.

Kohus vabastas 18. detsembril 2018 aresti alt süüdistatavale kuuluvad kaks kinnistut.

Veel peab süüdistatav tasuma ligemale 11 000eurosed menetluskulud.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, pooltel on õigus esitada Pärnu Maakohtule 7 päeva jooksul apellatsiooniteade.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles