Pärnu ja Sillamäe noored õppisid vaheajal üksteise emakeelt ja toidukultuuri

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ja Sillamäe noored Ammende villas.
Pärnu ja Sillamäe noored Ammende villas. Foto: Erakogu

Veebruari koolivaheajal said Raeküla Vanakooli keskuses neljaks päevaks kokku 16 noort Pärnust ja Sillamäelt, et osaleda toidu- ja teeninduskultuuri teemalises noortekohtumises.

„Kohtumise eesmärk oli õhutada eri kultuuriruumi ja emakeelega noorte omavahelist suhtlust, arenda nende võõrkeeleoskust ning toidu- ja kultuurialaseid teadmisi,” selgitas noorteprojektis osalenud Pille-Riin Reigo. Noortekohtumise projekti kirjutasid Raeküla Vanakooli keskuse noored ise ja rahastuse selle tarvis andis SA Archimedese noorteagentuur.

Noortekohtumine algas esmaspäeval ja see oli mõeldud peamiselt omavahel tutvumiseks ja eesolevate päevade tutvustamiseks. Mängiti mänge, õpiti selgeks üksteise nimed ja loodi sõbralik keskkond.

Teist päeva alustati keeletunniga, kus õpiti nii eesti kui vene keeles teemakohaseid sõnu ja väljendeid, mis arendasid hiljem omavahelist suhtlust. Uusi sõnu õpiti veel terve päeva jooksul. Tutvuti Eesti ja Vene toitude ajalooga. Pärastlõunal sõideti Pärnu kesklinna. Seal küsitleti inimesi kultuuride, rahvuste ja nende erinevuste teemal. Hiljem Raekülla tagasi jõudnud, tehti tulemustest põhjalik kokkuvõte. Saadi teada, et paljud küsitletud pidasid venelasi avatumaks kui eestlasi ja pakkusid Vene rahvustoiduks pelmeene ja borši. Õhtusöögiks valmistasid Sillamäe noored oma rahvusrooga.

Kolmanda päeva hommikul jagunesid noored nelja gruppi, kellega tehti koostööd ülejäänud päeva vältel. Kõigepealt koostati viktoriin Kahoot.it keskkonda, mida õhtul individuaalselt lahendati. Edasi valmistasid rühmad ette lühinäidendid teemal “Eesti/vene keele tund minu koolis.“ Tunni teema oli “Toit ja teenindus“. Kui šketsid olid ette kantud, liiguti taas Pärnu kesklinna, kus algas fotoorienteerumine. Selle käigus tutvuti Pärnu vaatamisväärsuste, ajalooliste ehitiste ja linna ajalooga. Lõunat söödi Ammende villas, kus ühtlasi korraldas Erika Kolbakov etiketikoolituse. Hiljem toimus ekskursioon, kus räägiti Ammende ajaloost. Tagasi Raekülas, tegid Pärnu noored Sillamäe noortele õhtusöögiks Eesti rahvustoitu. Õhtul oli lõpupidu, kus kuulati Eesti ja Vene muusikat ja esineti üksteistele.

Neljanda päeva hommikul jagati tunnistusi ja vaadati projekti kokkuvõtvaid videoid. Seejärel pakiti asjad kokku ja saadeti Sillamäe noored bussile.

Projekti käigus said noored palju uusi teadmisi Eesti ja Vene köögi ja kultuuri kohta. Arendati võtmepädevusi, näiteks suhtlust ema- ja võõrkeeles, matemaatikapädevust, kultuuridevahelist ja sotsiaalset pädevust. Noored said projekti kirjutades ja seda ellu viies kogemuse, mis võib tulla kasuks tulevikuski. Näiteks õppisid nad tööd organiseerima, esinema ja oma mõtteid väljendama. Saadi palju uusi sõpru, kellega suheldakse kindlasti edaspidigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles