Pärnus müüdi mullu üle 1000 uue auto

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Janek Talpas-Taltsepp/Danel Karpender/Mariine Auto AS

Eelmise aasta teises pooles Pärnus ülespoole rühkinud uute autode müük tegi aasta viimasel kuul väikese languse, ent aasta kokkuvõttes võivad automüüjad rõõmustada maagilise 1000 piiri ületamise üle.

Detsembris müüdi Pärnus 71 uut autot: 59 sõiduautot ja 12 tarbesõidukit. Automarkidest oli aasta viimasel kuul populaarseim Toyota, mille mudeleid osteti 11. Kiasid läks kaubaks seitse, Volkswageneid ja Seate kuus.

Aasta jooksul müüsid Pärnu autosalongid 1024 uut sõidukit ehk üle kahe korra rohkem kui aasta varem. 2010. aastal vuras linna automüüjate juurest tänavatele 473 sõidukit.

Uusi sõiduautosid müüdi Pärnus mullu 927 ja tarbesõidukeid 97.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu andmeil müüsid liitu kuuluvad automüüjad läinud aastal koduturul kokku 15 350 uut sõiduautot ehk 86,5 protsenti rohkem kui tunamullu samal ajal.

Pärnu automüügitabelit koostava Mariine Auto müügijuhi Danel Karpenderi sõnade kohaselt peaksid kõik automüüjad eelmise aastaga rahule jääma, sest müük tõusis rohkem kui poole võrra. „Aasta teine pool, kui Pärnus müüdi stabiilselt üle 100 uue auto kuus, läks eriti ilusasti,“ leidis ta.

Tiguan Pärnus populaarseim mudel

Karpender lisas, et konkurents müüjate vahel on tihe ja pingutada tuli iga mudeli müügi nimel.

Mudelite kaupa osutus mullu Pärnus uutest autodest populaarsemaks Volkswageni maastur Tiguan, mida osteti 41. Väikeautot Seat Ibiza läks kaubaks 37, Ford Focuseid 30.

Hyundai väikest keskautot i30 vuras Pärnu tänavatele 29, Nissan Quashqaisid 27, Kia cee’de ja Volkswagen Multivane 26. Škoda mudeleid Octiva ja Superb, Toyota Avensiseid ja Ford Mondeosid müüdi mullu Pärnus 23.

Karpenderi jutu järgi ei pruukinud kõik Pärnus müüdud autod suvepealinna tänavatele jääda ja osa neist triigib teid ilmselt väljaspool Eestit.

Müügijuhi sõnutsi pole väga suur üllatus, et Pärnu mullust müügitabeli tippu troonib maastur. Automüügitabeli koostaja hinnangul läks osa Pärnus müüdud Tiguane ekspordiks, ent paljud kliendidki vahetasid oma vana maastikumasina uuema vastu. „Kui võimalusi on, vahetatakse vana auto uue vastu,“ märkis ta.

Samuti tundub Karpenderi arvates loogiline väikeauto Seat Ibiza müügiedu. „Ibiza baasmudeli hind jäi alla 10 000 euro. Odavad ja uued autod müüvad hästi,“ kommenteeris ta.

Kui tunamullu ei müüdud Pärnus ühtki uut luksusautot, siis eelmisel aastal läks neid kaubaks viis.

Mida teeb uus CR-V?

Sel aastal ei tasu automüüjatel Karpenderi hinnangul nii suurt edu loota. „Loodame, et müük veidi tõuseb, kuigi mitte nii palju kui eelmisel aastal,“ arvas ta.

Majanduskasvu aeglustumist ja automüügi pidurdumist Karpender ei usu. „See, et tuleb uus masu, on rohkem meediamull,“ leidis ta. „Klientide pealt ei paista see kuidagimoodi välja. Kui eraisikud kaaluvad autoostu natuke rohkem, siis ettevõtted muretsevad uue auto, kui neil vaja on.“

Nagu eelmisel aastal mõjutavad Karpenderi arvates tänavu automüügiturgu sooduskampaaniad. „Konkurents on tihe ja kõik müüvad väga agressiivselt,“ kinnitas ta.

Mudelitest peaksid müügitabeli koostaja hinnangul tänavugi edukad olema Škoda Octavia ja Fabia, samuti Volkswageni, Hyundai ja Kia sõidukid, aga ka tänavuseks aasta autoks valitud Peugeot 508. Uudismudelitest oodatakse värskenduskuuri läbi teinud Honda CR-V müügilejõudmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles