Diana hukkumist on uuritud juba aasta

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Aitai hukkus 26. jaanuaril 2011. aastal. Traagilise paiga Pärnu jõe ääres on ema ja lähedased sõbrad hoidnud korras.
Diana Aitai hukkus 26. jaanuaril 2011. aastal. Traagilise paiga Pärnu jõe ääres on ema ja lähedased sõbrad hoidnud korras. Foto: Erakogu

Pärnus jõeäärses kaevus mullu 26. jaanuaril hukkunud 22aastase Diana Aitai surma asjaolusid uuritakse siiamaani. Noor naine kukkus linnamaal asunud, kaanega katmata ja lumega varjatud kaevu ning suri.

Augustis lõpetas Lääne ringkonnaprokuratuur kõnealuse kriminaalasja uurimise “seoses kriminaalmenetluse aluse puudumisega”, kuid Diana vanemad Irina ja Peeter Aitai kaebasid ringkonnaprokuratuuri otsuse edasi riigiprokurörile.

Riigiprokuratuur tühistas ringkonnaprokuröri määruse, mis süüdlast tuvastamata uurimise lõpetas, ja tegi uurijatele ülesandeks täpsustada katmata veevõtukaevuga seotud füüsiliste ja juriidiliste isikute vastutust. Muu hulgas käskis riigiprokuratuur uurida, milline Pärnu linnavalitsuse struktuuriüksus oli kohustatud hooldama tragöödia põhjustanud kaevu ümbrust, kuidas olid jaotatud kohustused ja kas kellelegi on põhjust ette heita kohustuste täitmata jätmast.

Samuti pidas riigiprokuratuur oluliseks senisest hoolikamalt otsida kaevu omanikku, sest mitme hüpoteesi järgi võis see ikkagi kuuluda sanatooriumile Tervis või olla ühendatud linna sademeveetorustikuga, seega ühises veevärgisüsteemis toimiv.

Uurimise taasalustamisest on nüüd üle kolme kuu ja Dianat leinav ema Irina Aitai on mures. “Diana surma asjaolude uurimine on väldanud juba ligi aasta ja ma kardan, et see lugu aegub ja midagi teada ei saagi,” tunnistas naine.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm ütles, et konkreetset menetluse tähtaega seaduses sätestud ei ole, kuna uurimisprotsessi kiirust mõjutavad väga paljud tegurid.

“Seetõttu ei ole mul võimalik menetluse lõppemise aega praegu öelda,” sõnas Erm. “Sätestatud on süüteo aegumine teise astme kuriteo puhul viis aastat selle toimepanemisest. Samal ajal püütakse iga juhtumit menetleda võimalikult kiiresti, kuid kõige olulisem kriteerium on ikkagi uurimise põhjalikkus.”

Erm lisas, et uuesti käivitatud uurimise jooksul on võetud lisaütlusi. “Aga sellest, mida täiendava menetluse käigus tuvastati, saab rääkida siis, kui uurimine on lõpule jõudnud,” sõnas ta.

Erm teatas, et Diana vanemad saavad kannatajatena menetluse edenemise kohta küsida teavet politseist või prokurörilt.

“Käesoleva kriminaalmenetluse raames pole seadusest tulenevalt võimalik sisulist teavet meedias avaldada,” keeras ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja ukse ajakirjanduse ees lukku.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles