Sindi noored mõõdavad kodukoha õhusaastet

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli tudengid andsid Sindi gümnaasiumi õpilastele elava atmosfääri etenduse.
Tartu ülikooli tudengid andsid Sindi gümnaasiumi õpilastele elava atmosfääri etenduse. Foto: Sindi gümnaasium

Sindi gümnaasiumi 10.a klassi õpilased tegid algust kohaliku õhusaaste mõõtmise ja uurimisega, omandades selleks läinud nädalal teadmisi ülemaailmse teadus- ja haridusprogrammi “Globe” koolitusel.

Päeva lisas põnevust Teadusbussi teadusteater, mida vedasid Tartu ülikooli üliõpilased Jürgen Vahter ja Alex Nõomaa. Noormehed andsid 9.–12. klassi õpilastele elava atmosfääri etenduse.

Ettevõtmine on seotud Eesti füüsika seltsi ja Globe Eesti käivitatud üldhariduskoolidele mõeldud keskkonnaprojektiga, mille eesmärk on mõõta ja uurida Eesti õhusaastet.

Sindi gümnaasiumi arendusjuht Sigrid Jamnes märkis, et teaduslikel alustel keskkonnamõõtmisi on Eesti koolid teinud keskkonnaprogrammi “Globe” raames juba aastaid nii atmosfääri, biomeetria, hüdroloogia, fenoloogia kui mullastiku uurimiseks.

Nüüd on tulekul uus ja huvitav mõõtmiskampaania, kus esimest korda on võimalik saada ülevaade oma kodukoha õhu saastatusest, mõõta kasvuhoonegaase ja tahma.

Programmi raames mõõdetakse NO2, O3, NH3, SO2 ja tahma sisaldust õhus kõigil aastaaegadel.

Eesmärk on teada saada, kui palju saastavad kohalikku õhku intensiivne heitvesi ja jääkmuda (NH3), kuidas levib ning muundub linna- ja maanteesaaste (tahm, NO2, O3), kui märgatavad on väävlirikaste kütuste põletamise tagajärjed kohalikus ja laiemas mastaabis (tahm, SO2) ja kuidas nende põletamine eramutes võib mõjutada kohalikku õhku (tahm, NO2).

Mõõteriistad saadi Globe’ilt.

Projekti raames teevad osalevad koolid 2012. aasta jooksul neli mõõtmisseeriat, ühe mõõtmisseeria pikkus on kaks kuni neli nädalat olenevalt aastaajast.

Mõõtmistulemuste põhjal koostatakse interaktiivne kaart, kuhu kantakse mõõtmistulemused, neid võrreldakse ülejäänud koolide mõõtmistulemustega.

Sindi gümnaasiumis koordineerivad koostööd keemia- ja füüsikaõpetaja Heli Salundi ja bioloogiaõpetaja Maie Tamme.

Projekti toetab keskkonnainvesteeringute keskus, koostööpartnerid on Tartu ülikool ja Eesti maaülikool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles