Imeline ikoon

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kozeltšani Jumalaema ikooni, millele on omistatud imet tegev võime, kogunes Pärnus vaatama suur hulk rahvast.
Kozeltšani Jumalaema ikooni, millele on omistatud imet tegev võime, kogunes Pärnus vaatama suur hulk rahvast. Foto: Ants Liigus

Kozeltšani Jumalaema ikooni näol on tegemist koopiaga algselt Ukrainast pärit ikoonist, mis paiknes Viiburis ja toodi Teise maailmasõja eest Helsingisse.

Ikoon on saanud kuulsaks paljude imetegude ja tervenemiste poolest.

Ikoon varastati Helsingi õigeusu katedraalist 2010. aastal ja oli pool aastat kadunud. Turu linna lähedal maasse kaevatud ikoon oli leituna hästi säilinud ja selle naasmist restaureerimiselt Helsingisse saatsid tuhanded inimesed.

Pärnu Issandamuutmise kiriku koguduse ülempreester Ardalion Keskküla rääkis Pärnu Postimehele, et Pärnus käis ikooni uudistamas suur rahvamass.

Keskküla teada saatis ikoon Pärnus korda kolm ilmet. “Koltsi on nüüd huvitav vaadata pikema aja jooksul, kas ta saadab veel midagi huvitavat korda,” kommenteeris Keskküla. “Igatahes ta ise paistis küll asjasse väga tõsiselt suhtuvat ja tundub, et pärast ikooni nägemist on temaga midagi juhtunud.”

Keskküla sõnade järgi tabas imeline paranemine veel ühte kärbunud lihastega Pärnu naist, kel oli raske isegi kepiga käia. Nädal hiljem nägi ülempreester naist jumalateenistusel aga suisa kepita.

Ühel Pärnu mehel olnud aga selline igemepõletik, et ta ei saanud isegi lõualuid valu tõttu kokku suruda. Pärast ikooni austamist järgnenud ööl ärganud mees kodus janu tõttu üles. Kogemata surunud ta hambad kokku. Mehe kinnitusel olnud põletik kadunud. Kõik terveks saanud kirjeldasid Keskkülale, et neil käis eelnevalt mingi jõnks kehast läbi.

“Skeptikud muidugi ütlevad, et ilmselt läks mingi närv paika ja saigi terveks,” nentis Keskküla. “Aga miks see varem ei juhtunud, vaid vahetult pärast ikooni nägemist?”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles