Keskkonnaamet soovitab võõrnälkjaid korjata aiast kohe kevadel

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Hispaania teeteol puudub koda ja ta on tavalistest kohalikest liikidest oluliselt kogukam.
Hispaania teeteol puudub koda ja ta on tavalistest kohalikest liikidest oluliselt kogukam. Foto: Marko Saarm

Hispaania teetigu ja mustpeanälkjas on Eestis levinud võõrliigid, kes toituvad peamiselt aiasaadustest ja põllumajanduskultuuridest. Kuna tänavune kevad on olnud seni võrdlemisi jahe, muutusid võõrnälkjad aktiivseks tavalisest hiljem. Et suvist võõrnälkjate plahvatuslikku levikut ennetada, soovitab keskkonnaamet juba praegu võõrnälkjaid ja nende mune aiast korjata ning hävitada.

Kui Hispaania teetigu või mustpeanälkjas on juba aeda sattunud, aitab nende arvukust ohjata täiskasvanud isendite ja nende munade järjepidev korjamine ning keeva veega hävitamine. Keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekännu sõnutsi on võõrnälkjate tõrje oluline järjepidevalt koostöös naabruskonnaga. “Iga isend, kes mais muneda jõuab, võib juuliks anda umbes 400 järglast, kes omakorda peagi munemisikka jõuavad. Kuna looduslikke vaenlasi neil Eestis napib, võivad tõrjumata levilad suveks võõrnälkjatest kubiseda,” hoiatas Tammekänd.

Keskkonnaamet palub mustpeanälkjaid ja Hispaania teetigusid tõrjudes kodumaiseid liike hoida. Paljud kodumaised teod on aiapidajatele kasulikud, sest tekitavad huumust ja on oluline osa toiduahelast, samuti söövad nad võõrnälkjate mune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles