Kuusmaa debüüti kirja ei saanud, Rapla sõitis Pärnust teerulliga üle

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnu Sadam teenis hooaja suurima kaotuse.
Pärnu Sadam teenis hooaja suurima kaotuse. Foto: Urmas Luik

Pärnu Sadama korvpallimeeskond näitas hooaja kõige piinlikumat mängu, kui kaotas võõral väljakul kauasele konkurendile Rapla Avis Utilitasele 28 punktiga.

Pärnu oli enne Rapla mängu saanud hoo sisse ja võitnud Eesti-Läti ühisliigas viimasest kuuest matšist viis. Viimati käis 98:72 jõud kodusaalis üle Tallinna Kalev / TLÜst. Raplaga madistasid pärnakad 4. detsembril, kaotades siis koduväljakul 78:83.

Pärnu eest pidanuks täna debüüdi tegema kossulegendi Aivar Kuusmaa 18aastane poeg Kaspar Clement, ent kuna paberimajandust pole veel korda saadud, vaatas pikalt Itaalias pallinud noor mängujuht matši kõrvalt.

Heiko Rannula saatis algrivistuses platsile kolm pikka: Arturas Valeika, Artur Konontšuki ja Mihkel Kirvese, tagaliini moodustasid Siim-Markus Post ja Andris Misters. Rapla hispaanlasest peatreenerit Lluis Rierat asendanud abitreener Toomas Annuk pani vastu detsembri liiga parima mängija Jaron Martini, Demajeo Wigginsi, Markus Ruubeli, Darryl Tuckeri ja Sven Kaldre.

Kahe konkurendi matš algas tormilise hooga ja mõlema tiimi püssid paukusid, viieminutise võitluse järel oli seis juba 15:15. Seejärel teenis Valeika juba kolmanda vea ja varakult pidi vahetusest sekkuma Karl-Martin Kask. Pingilt sekkus hästi ka jänkist mängujuht Alterique Gilbert, kes sopsas kiiresti kaks kolmest. Rapla näitas suurepärast tabavust kaugvisetel (4/6) ja võitis suureskoorilise avaveerandi 28:23. 

Teine veerandaeg läks pärnakatel täiesti lörri ja Rapla spurtis koguni 22:11. Kodumeeskonna viskeprotsent oli ebareaalne 70, seejuures kolmesed 7/12. Pärnu rünnak ei sujunud kuidagi, samal ajal kui Rapla lustis täiega. Rannula võttis küll kõik mõtlemisajad ära, ent suvepealinlaste mäng ei paranenud kuidagi. Nii jäi peatreeneril kõrvalt vaadates vaid pead raputada. Pikemaks pausiks vaatas tabloolt vastu katastroof: 34:57! Pärnu mängijate kehakeel reetis, et nad justkui ei tahakski võita.

Ehkki Sadamat teatakse kui kaitsele orienteeritud tiimi, peegeldas 57 nende vastu visatud punkti vastupidist. Kui Pärnu kaheste protsent oli 26, siis Raplal 80, lauavõitluses jäädi alla 12:20 – kõik statistilised näitajad olid poolajaks kodumeeskonna kasuks. Seejuures mängisid raplakad vaid seitsme mehega, sest vigastustega on hädas viis meest. 

Teist poolaega alustas Pärnu uue tagaliiniga: Sverre Aav ja Gilbert. Suurt tolku sest polnud, sest raplakad olid juba end nii kuumaks kütnud, et tegid, mis tahtsid. Kolmanda veerandi keskpaigaks pakkus kodumeeskond juba 260pealisele publikule silmapaistvaid pealtpanekuid ja enne viimast veerandaega oli raplakate eduseis 84:55.

Viimasel veerandajal olid pärnakad juba nii viimase piirini viidud, et Mihkel Kirves teenis jutustamise eest tehnilise vea. See ilmestas hästi Sadama mängu, sest Pärnu üks liidritest tavaliselt suud ei pruugi. Viienda veaga pingile langenud Kirvese arvele jäi kümme silma.

Lõppskoor 79:107 tähistas pärnakate hooaja suurimat kaotust. Ühtlasi poldud Sadamale sel hooajal nii palju punkte visatud, novembris skooris Riia VEF Pärnule 92 punkti.

Pea kolmandiku pärnakate punktidest viskas Konontšuk. Kahemeetrine ääremängija tabas 11 kolmesest seitse ja kogus 23 silma. Misters lisas 15 ja Gilbert 14 punkti. Rapla eest mängis võimsalt Jaron Martin, kes viskas 28 punkti ja jagas kaheksa söötu. Mängujuhi efektiivsusnäitaja oli koguni 39.

“Olime s*tad, konkreetselt s*tad! Polnud mänguks valmis, au Raplale, nad mängisid hea mängu,” resümeeris Kirves mängu järel Delfile. “Peame video üle vaatama, mis valesti läks. Meie hooaeg on olnud kui Ameerika mäed: kord võidame Cramot või Vefi ja pärast saame Tartult paki. Me polnud täna valmis, vastased karistasid ära.”

Pärnul on nüüd kaheksa võitu ja kaheksa kaotust, mis annab seitsmenda koha. Rapla tõusis kuuendaks: neil on kaheksa võitu ja seitse kaotust. Järgmisena mängib Pärnu kolmapäeval kodusaalis Läti ülikooliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles