Vana raviasutuse asemele kavandatakse hotelli

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raviasutuse varemete asemele Ranna puiesteel peaks kerkima hotell.
Raviasutuse varemete asemele Ranna puiesteel peaks kerkima hotell. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus valmistas linnavolikogu märtsi istungile ette eelnõu, mis loobub nõudest tellida arendajal spetsialistidelt Ranna puiestee 7 kinnistule kavandatava hotelli keskkonnamõju strateegiline hinnang. Sama meelt on keskkonnaamet.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni spetsialistid jõudsid järeldusele, et keskkonnamõju hindamine pole kõnealusel juhul otstarbekas, ja ametnike meelest piisab AS Mavesilt tellitud keskkonnamõju eelhinnangust. Selles seisab, et hotelli ehitamine Ranna puiestee 7 krundile ei avalda olulist mõju Rannapargi puistule.

Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Kaido Koppel kinnitas samuti, et ligi 6000ruutmeetrise kinnistu 1786ruutmeetrisel ehitusalal lageraiet ei lubata.

“Nõutud on puude dendroloogiline hindamine, mis lubab Ranna puiestee 7 kinnistult saagida haigete juurtega ja väheväärtuslikud puud,” kinnitas Koppel. “Alles jääb kõik väärtuslik, kusjuures praeguse kava kohaselt tuleb üks noor mänd ehitusalal teise kohta ümber istutada, mitte maha võtta.”

Mavesi strateegilise hinnangu aruandest loeme, et Ranna puiestee 7 kinnistult eemaldatakse üheksa puud ja üks teisaldatakse. “Ümberistutamise koht ei ole selge.”

Eelhinnang analüüsib võimaliku ehitise keskkonnamõju paljudest teguritest sõltuvalt. Nii analüüsitakse keskkonnamõju näiteks maa, vee ja muude loodusressursside kasutuse, liikluskorralduse, õnnetuste ja üleujutuste tõenäosuse ning õhusaaste seisukohalt.

Oma heakskiidu on planeeringule andnud muinsuskaitseamet, mis soovitab arendajal lammutamata jätta praegu seal krundil inetu ja tühjana seisva 1960. aastate lõpul ehitatud, ravihoonest eraldi seisva vaatetorni.

Muinsuskaitseamet tegi ettepaneku võtta torn 20. sajandi arhitektuuriväärtusena kaitse alla. Ülejäänud hooned kinnistul lubatakse lammutada.

Pikk tee

Ranna puiestee 7 puudutavat detailplaneeringut on menetletud 2006. aastast. Kui linnavalitsuse eelnõu volikogus heaks kiidetakse, võetakse see pikalt töös olnud planeering vastu ja suunatakse avalikule väljapanekule ja arutelule.

Koppeli hinnangu järgi ei tohiks avalikustamisprotsessis enam kõne alla tulla keskkonnamõju strateegiline hindamine, vaid piirdutakse juba olemasoleva eelhinnanguga.

See hoiab kokku Ranna puiestee 7 arendaja ning detailplaneeringu ettepaneku tegija AS C.H.P. raha ja planeeringu menetlemise aega, mida on kulunud juba ligi kuus aastat.

Vana tüli

Sellal, kui hakkas venima Ranna puiesteele hotelli ehitamise võimaldamise menetlus, lõppes hotelli September ehitamise katse Ranna puiestee naaberkrundile. Tollal seisis ehituse vastu teiste hulgas Pärnu maavanem Toomas Kivimägi, kes Pärnu linnapeana ei ole vastu Ranna puiestee 7 kinnistule kerkiva neljakorruselise 13,5 meetri kõrguse hotelli ehitamisele.

Koppel ei näe Kivimägi käitumises vastuolu ega nahavahetust. “Septembri hotelli puhul oleks suure tõenäosusega majutusasutuse sildi varjus kerkinud kortermaja suvekülalistele, mille vastu tollal astutigi,” tunnistas ta. “Nüüd on detailplaneeringus selgelt väljendatud avalik huvi näha seal hotelli, majutusasutust, mitte suvevõõraste kortereid, mis talvel tühjana seisma jäävad.”

Planeerimisosakonna planeeringute peaspetsialist Ülle Tuulik rõhutas sedasama erinevust.

“Ranna puiestee kinnistule on määratud küll 100 protsenti ärimaa, kuid sellele on lisatud, et 80 protsenti sellest on majutusehitise alune maa ja 20 protsenti teenindus-ehitusmaa, mis hõlmab kõigile avatud restorani ja saab üheks rannapromenaadi teenindavaks asutuseks,” täpsustas Tuulik.

Koppel lisas, et isegi kui arendaja peaks tahtma loobuda hotelli rajamisest, see tal uue detailplaneeringu kehtestamiseta ei õnnestuks.

“Ehituskava muutmiseks tuleb läbi suruda uus detailplaneering, mis pole kerge ülesanne, arvestades, kui raskelt rakendub ellu praegu menetletav,” sõnas Koppel. “Ning vaevalt, et Pärnu volikogus selline detailplaneering üldse läbi läheks.”

Küsimusele, mis on vahet, kas talviti seisab Rannapargi serval tühja ja pimedana hotell või suvekorterite korruselamu, vastas Tuulik, et hotelli täitumus on ikkagi turundusteema, mitte detailplaneerimise ülesanne.

“Kui turundusstrateegias on hotelliomanik kavandanud talvise külastajatega täitumuse, siis ma usun, et nii see läheb,” pakkus Tuulik.

Kui detailplaneering volikogus toetust leiab ja avaliku arutelu üle elab, korraldatakse Rannapuiestee 7 krundile hotelli ehitamiseks arhitektuurikonkurss.

Veateade toimetajale
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles