Ajalugu ⟩ Pulli külast hoolimata ei ulatu Sindi ajalugu 11 000 aasta taha

, Sindi ajalooklubi liige
Copy
Sindi vabrik. Saia küla maadele rajatud tekstiilivabrik kujunes piirkonna suurimaks tööstusettevõtteks, iga viies tööline oli rakkes Sindis.
Sindi vabrik. Saia küla maadele rajatud tekstiilivabrik kujunes piirkonna suurimaks tööstusettevõtteks, iga viies tööline oli rakkes Sindis. Foto: Marko Šorini erakogu

Paikkonna ajalugu algab tavaliselt mingi sündmuse või esmamainimisega ehk kui pikk on koha ajalugu. Käesoleva kirjatüki eesmärk on heita pisut valgust Pärnu naaberväikelinna loole.

Ajalooõpikutes kirjutatakse Eesti muinasajaloo peatükis paljulubavalt: vanim inimasustus on avastatud Sindi lähedalt Pulli külast. Kuid tõele au andes ei ulatu Sindi ajalugu 11 000 aasta taha. Vähemalt pole seni leitud Sindi linna kohal nii vanu märke inimtegevusest. Seda enam, et Pulli asula oli ajutine peatuspaik, mis aja jooksul jäi lausa jõe-, siis järvevee ja setteliiva alla.

Järgnevalt tuleb teha hüpe 16. sajandisse, Liivi sõja perioodi (1558–1583), kui leiavad aset sündmused, mis toovad Pärnumaa kaardile Zintenhofi ehk Sindi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles