Jannsen204 konkursi tulemused ⟩ Noored usuvad vägivallavaba elu võimalikkust

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: Urmas Luik

Korraldasime papa Jannseni sünniaastapäevaks temanimelise arvamuslugude kirjutamise võistluse. Palusime mõtteid avaldama noored kõikjalt Eestist. Seda kahel põhjusel: et Jannseni nimi meie tulevikutegijate seas ikka teada-tuntud oleks ja arvamuslugude kirjutamine Eesti ajakirjanduses püsiks. Kes vähegi Perno Postimehe ehk Näddalilehe esimeste numbritega tutvunud, teab, et Papa oma arvamise väljendamisega tagasi ei hoidnud. 

Konkursi teema sõnastasime sel korral nii: “Kas vägivallata (kooli)elu on võimalik?” Tahtsime teada, kas praeguses kriisirohkes maailmas püsib usk rahusse, kas noorte arvates tasub vägivallavaba olemise poole püüelda. Pea kõigist Eesti nurkadest laekunud kirjutiste seas oli väga valusaid isiklikke pihtimusi ja selle pealt järelduste tegemist, loodusteaduslikku seletust vägivallale ning ettepanekuid, kuidas vägivallaringi katkestada. Toimetus on väga tänulik, et noored nii avameelselt oma mõtted kirja panid. 

Lugusid hindasid kiusamisvaba kooli liikumise esindaja Kristiina Treial, Pärnu linnavalitsuse lastekaitseteenistuse juhataja Linda Õisman, Tartu ülikooli kirjandustudeng Johanna Roos, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja Raido Keskküla ja siinkirjutaja. Kõigi hindajate esikolmikud said eripalgelised, kuid võitjaks osutunud Greeta-Maria Ulmre kirjutis leidus pea kõikide tippude nimekirjas. Johanna Roos kommenteeris konkursitöid nii: “Lugusid saadab ühine nukker toon, aga neis tekib samal ajal ilus lootuse polüfoonia. Melanhooliat tekitab see, et siin on lugusid, mis küünivad vägivalla sisse. Rõõmu aga, et meil on põlvkond, kes tahab vanadest mustritest lahti öelda ja teha parandustöid sealgi, kus kõik tundub olevat juba päris hea (sh vägivallaennetus, psühholoogia, haridussüsteem jms). Näib, et noori ei huvita, mis on olnud enne või millised on harjumused, traditsioonilised lähenemisviisid, kui need midagi ei muuda. Nad ihkavad, et probleeme lahendataks veel agaramalt, mindaks veel sügavamale, proovitaks uut ja paremat.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles