Koera haigestumise olulised hoiatusmärguanded

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Koeraomanikel tasub tunda hoiatusmärguandeid, mis viitavad koera raskele haigusele, kirjutas lemmikloomaportaal Purina.nestle.ee. Alati pole lihtne aru saada, kui koer end kehvasti tunneb, ja millegi ebatavalise avastamisel võtke viivitamata ühendust veterinaariga.

Kõhulahtisus. Kui koeral on kõhulahtisus kestnud üle 48 tunni, minge loomaarsti juurde. Võimalusel võtke kaasa roojaproov.

Korduv oksendamine, uimasus, nohu ja köha. Söömisel pidev iiveldamine või lämbumine on ohu märk. Oksendamine võib viidata tekkivale allergiale või raskele infektsioonile. Sellised ilmingud on omased just eakamatele koertele. Kennelköha on samuti tõsine haigus.

Koer pole viimase 24 tunni jooksul midagi söönud. Koera söömisharjumused muutuvad mitmel põhjusel. Kuid kui koer pole juba terve ööpäeva söönud, võtke ühendust veterinaariga.

Suurenenud janu või sagedane urineerimine viitavad haigusele.

Punased või paistes igemed ja sageli ka halb hingeõhk on iseloomulikud igemepõletikule. Halvemal juhul võib koer hambaid kaotada, sööki suust maha pillata ja raskendatud söömise tõttu kaalu kaotada.

Raskus urineerimisel. Kui koer kiunub urineerimisel, on sel ajal küürus seljaga või kui uriin on verine, võtke kindlasti ühendust veterinaararstiga.

Vesised silmad ja nina. Aevastamine, lõõtsutamine, vesised silmad ja nina ning muud gripilaadsed sümptomid võivad viidata hingamisteede probleemidele.

Sügelev ja ketendav nahk. Nahk näitab kogu keha tervist. Nahk peab olema pehme ning roosa või must. Pidev sügelemine ja dermatiidinähud osutavad allergilisele reaktsioonile, mis tavaliselt tulenevad kirbuhammustustest.

Suured kaalumuutused. Muretsemiseks on põhjust, kui koer on kahe kuni nelja nädala vältel pidevalt kaalus kaotanud või aeglane kaalukaotus on ilmnenud pikema aja jooksul. Probleemile viitab ootamatu kaalutõuski.

Unisus, väsimus ja üldine haiglaslik olek. Kui koer ei tunne ennast mingil põhjusel hästi, on oluline selle põhjus välja uurida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles