Linnajuhid selgitavad, miks ei laiene parkimisoodustus kõigile pärnumaalastele (2)

Copy
Pärnu uus parkimiskord on tekitanud hulganisti vastakaid arvamusi.
Pärnu uus parkimiskord on tekitanud hulganisti vastakaid arvamusi. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa valdade juhid saatsid 13. novembril Pärnu linnajuhtidele pöördumise, kus palusid linna parkimiskorra muutmise eelnõu teine lugemine linnavolikogus edasi lükata ja tuua see omavalitsuste liidu üldkokku, et üheskoos leida maakonnale kui tervikule sobivaim lahendus. Vallajuhte tegi nõutuks, et aastane parkimisluba on uue plaani järgi vallaelanikule 700 euro võrra kallim kui linlasele ehk 850 eurot.

Mõni päev hiljem, 16. novembril kogunenud linnavolikogu andis Pärnu uuele parkimiskorrale heakskiidu ja uus kord hakkab kehtima tuleva aasta 1. maist.

Sel esmaspäeval saatis linnavalitsus Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse, abilinnapea Irina Talviste ja linnamajanduse osakonna juhataja Karmo Näki allkirjastatud vastuse Pärnumaa omavalitsuste liidule, kus nad põhjendavad, miks ei saa linn laiendada Pärnu elanikele ette nähtud parkimissoodustust kõigile Pärnumaa omavalitsustele.

Esmalt juhib linnavalitsus tähelepanu, et parkimistasu kehtestamise eelnõu avalik menetlus algas lõppeva aasta septembris ja eelnõu kahe lugemise vahel oli võimalik teha konkreetseid ettepanekuid.

Kehtiv õigusruum sätestab, et Pärnu linna kui kohaliku omavalitsuse (KOV) ülesanne ja kohustus on ise korraldada oma territooriumil parkimist ja liikluskorraldust. «Selle ülesande täitmine kuulub Pärnu linnavalitsuse pädevusse ning toimub vaid ainult KOVi enda ressursside ehk linna eelarveliste vahendite arvelt,» seisab kirjas. «Linnaeelarvest või kokkulepetest tulenevalt rajatakse linna avalikule territooriumile parkimiskohti ja juurdepääse neile, hooldatakse neid, paigaldatakse liikluskorraldusvahendeid, korraldatakse makse- ja kontrollsüsteemide tööd ning selleks vajalikud kulud kaetakse Pärnu linna eelarvest.»

Kokkuvõtvalt märgitakse vastuses vallajuhtidele, et Pärnu linna parkimisalal soodustuste rakendamisel arvestatakse asjaoluga, et linna maksutulu laekub vaid linna residentidelt ja seetõttu laieneb maksusoodustus üksnes neile.

Tagasi üles