Riik andis toetust neljale Pärnumaa algkoolile

Kristo Niglas
, ajakirjanik
Copy
Pärnjõe kooli ülalpidamist toetab riik 61 920 euroga.
Pärnjõe kooli ülalpidamist toetab riik 61 920 euroga. Foto: Mailiis Ollino

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas määras toetuse 14 omavalitsusele 18 maapiirkonnas tegutseva algkooli pidamiseks. Pärnumaal said toetust neli kooli ehk Lääneranna vallas Kõmsi lasteaed-algkool, Häädemeestel Tahkuranna lasteaed-algkool ja Põhja-Pärnumaal Pärnjõe ja Kergu lasteaed-algkool.

Ministri sõnutsi on riigi huvides hoida väikekoolid elujõulisena ja klassipõhise rahastamismudeliga toetusmeede aitab omavalitsustel algkoole pidada. “Vähemalt kuuenda klassini peaksid lapsed saama käia koolis kodu lähedal. Väikekoolid on olulised nii laste hariduse kui tervise huvidest lähtuvalt,” sõnas minister. „Seekord toetasime 18 kooli, kuid kokku võib toetustingimustele vastavaid väikekoole olla järgmiseks aastaks üle 30, toetus jätkub ka järgnevatel aastatel.“  

Riigi toetust said kohalikud omavalitsused taotleda maapiirkondades kuni kuueklassiliste algkoolide või tegevuskohtade tarvis, kus sel kooliaastal õpib statsionaarses õppes 20–89 last. Toetuse saamiseks tuli omavalitsusel esitada ministeeriumile taotlus, kus kinnitati hariduse arengukavas kokku lepitud eesmärkide poole liikumist ja taotlusega hõlmatud kodulähedase algkooli säilitamist.

Lääneranna vald sai Kõmsi lasteaia-algkooli pidamiseks 49 320 eurot. Põhja-Pärnumaa vald Kergu lasteaiale-algkoolile 74 870 ja Pärnjõe koolile 61 920 eurot. Häädemeeste vald Tahkuranna lasteaiale-algkoolile 82 235 eurot.

Toetuse annab riik omavalitsusele üheks kalendriaastaks ja see on mõeldud selleks, et tagada väikekoolides klassiõpetajad ja tugispetsialistid ja kindlustunne tuleviku suhtes. Koolid, mis alustavad kuueklassilisena tööd sügisest, saavad toetust taotleda 2025. aasta voorust. Haridus- ja teadusministri käskkirjaga on kodulähedaste algkoolide toetuse meede kinnitatud aastateks 2024–2026. 

Kodulähedaste maakoolide toetusmeetme loomine kirjutati koalitsioonileppesse. Kodulähedase õppe tagamiseks on ka ühiskondlik kokkulepe: hariduse arengukava aastateks 2021–2035 ütleb, et haridus peab olema kättesaadav ja ligipääsetav ning omavalitsusel, kelle pädevuses on põhihariduse korraldus, tuleb tagada kodulähedane õpe vähemalt põhikooli esimeses ja teises astmes. Kahaneva rahvastikuga piirkondades tuleb kolmanda kooliastme õpe tagada vähemalt omavalitsuse suuremates keskustes, sealhulgas kindlustades vajaduse korral õppes osalemist toetavad teenused, näiteks transpordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles