Kirik muutis pühade tähistamise korda

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülempreester Ardalion Keskküla jumalateenistusel. Foto on illustreeriv.
Ülempreester Ardalion Keskküla jumalateenistusel. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui Eesti luterlikes kirikutes tähistatakse suure nädala sündmusi alates eelmisest pühapäevast, siis Eesti apostliku õigeusu kirikutes algab suure nädala pühitsemine järgmisest esmaspäevast ja palmipuude püha jumalateenistus on seal homme.

Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku (EAÕK) Pärnu ja Saare piiskopkonna ülempreestri Ardalion Keskküla sõnade järgi otsustas EAÕK oma täiskogul, et alates sellest aastast võtavad kõik apostliku õigeusu kiriku kogudused kasutusele ühtse pühade pühitsemise korra ehk kirikukalendri.

Lühidalt öeldes: liikumatud pühad (näiteks jõulud) peetakse Gregoriuse ehk uue kalendri järgi ja muutuva kuupäevaga pühad (Kristuse ülestõusmine ja sellega seotud) Juliuse kalendri järgi. Nii tehakse juba aastaid Kreekas ja enamikus teistes õigeusu kirikutes.

Varem pühitsesid Lõuna-Eesti kogudused kirikupühi vana, Põhja-Eesti kogudused aga uue kalendri järgi. Kiriklikult on õige, et kogu kirik elaks ühtse rütmi järgi.

Vene õigeusu kirikukalender erineb eesti omast selle poolest, et vene kogudused pühitsevad ka liikumatuid pühi vana kalendri järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles