Kaevude ohutus on omaniku vastutada

, tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Võlma.
Anu Võlma. Foto: PP

Viimastel aastatel on Eestis sagenenud katkiste luukide või katmata kaevudega seotud traagilised õnnetused. Tehnilise järelevalve ameti andmeil toimus eelmisel aastal kümme õnnetust, kus inimene kukkus tehnovõrgu või -rajatise katmata kaevu, neist kuuel juhul õnnetusse sattunu hukkus.

Tehnovõrkude kaeve, samuti vanu veevõtukaeve ja muid samalaadseid rajatisi on kogu Eestis väga palju. Olukorra teeb keeruliseks see, et puudub reaalne ülevaade selliste rajatiste asukoha ja seisu kohta.

Suur probleem on vandalism ja kaevuluukide vargused. Paljudel juhtudel ei järgi kinnistuomanikud kohustust tagada enda kinnistu ja sellel asuvate rajatiste korrashoid ja ohutus ümbruskonnale. Põhjus võib olla teadmatus oma kohustuste suhtes, hoolimatus või see, et ei oldagi teadlikud kinnistul asuvatest kaevudest või muudest potentsiaalselt ohtlikest rajatistest.

Kinnistute korrashoiu ja kinnistul asuvate rajatiste, sealhulgas tehnovõrkude kaevude, veevõtukaevude, maa-aluste keldrite, mahutite ohutuse eest vastutab alati omanik, vastavad nõuded tulenevad ehitusseadusest ja kohaliku omavalitsuse heakorraeeskirjast. Omanik, olgu ta eraisik, omavalitsus, ettevõte või asutus, peab tagama, et tema kinnistule jäävad kaevud ja muud õõnsused oleksid kindlalt suletud.

Tehnovõrkude ja -rajatiste kaevude omanik ja ohutuse eest vastutaja on üldjuhul võrguettevõte, mahajäetud ehk peremeheta tehnovõrkude ja -rajatiste kaevude puhul kinnistuomanik.

Kinnistuomanik peab teadma, millised rajatised tema kinnistul asuvad, ja pidevalt jälgima, millises seisus need on. Juhul, kui omanik avastab kinnistul ohtliku kaevu või muu sellise rajatise, kohustub ta ohuala märgistama, piirama sellele juurdepääsu kuni ohu kõrvaldamiseni ja esimesel võimalusel ohuallika katma.

Korrastamata ja ohtliku kaevu tõttu juhtunud õnnetuste puhul võetakse vastutusele konkreetse kinnistu või rajatise omanik.

Järelevalvet oma haldusterritooriumi rajatiste korrasoleku ja ohutuse üle teeb kohalik omavalitsus, mille ülesanne on välja selgitada seal avastatud ohtliku rajatise omanik ja teha ettekirjutus ohutuse tagamiseks vajaliku tegevuse kohta.

Omavalitsus jälgib ettekirjutuse täitmist, saab selle täitmata jätmisel omaniku vastusele võtta ja rakendada omalt poolt lisameetmeid, tagamaks ohutus. Samuti teeb ehitiste, sealhulgas rajatiste ohutuse järelevalvet tehnilise järelevalve amet.

Ohtlike kaevude ja muude selliste rajatiste tuvastamisele ja ohu kõrvaldamisele saab kaasa aidata meist igaüks. Kui linnatänavail või looduses käies avastatakse katmata kaev või muu ohutunnusega rajatis, tuleks helistada päästeala infotelefonil 1524 ja võimalusel esmase ohu kõrvaldamiseks ohuala olemasolevate vahenditega märgistada või piirata.

Samuti on tehnilise järelevalve ja päästeamet kaasanud ohtlike kaevude kaardistamisse sel aastal “Teeme ära!” talgud ja kutsub kõiki talgulisi muude tööde raames märkama ohtlikke kaeve ja teatama neist päästeala infotelefonil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles