Dietrich Ammende lähedased tõid Eestisse tema heliloomingu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Rosemarie Ammende-Haaf ja bariton Martin Cooke tutvustavad oma kontsertidel Ammende suguvõsast pärit helilooja Dietrich Ammende loomingut. Eestis ja Pärnus tegid nad seda esimest korda.
Pianist Rosemarie Ammende-Haaf ja bariton Martin Cooke tutvustavad oma kontsertidel Ammende suguvõsast pärit helilooja Dietrich Ammende loomingut. Eestis ja Pärnus tegid nad seda esimest korda. Foto: Ants Liigus

Pärnu kuulsast Ammende suguvõsast pärit helilooja Dietrich Ammende looming ei ole tuntud küll Eestis, kuid on tema lähisugulaste kinnitusel väga hinnatud Saksamaal.

Dietrich Ammende (1901–1989) oli Pärnusse juugendvilla ehitanud Hermann Leopold Ammende vanema venna pojapoeg.

Ammende villas helilooja loomingut hiljuti tutvustanud pianist Rosemarie Ammende-Haaf, kes on Dietrich Ammende lesk, nende juba väärikas eas lapselaps Rainer ja Münchenis asuva Baieri riigiooperi solist Martin Cooke olid siiralt üllatunud, kui põhjaliku uurimistöö nende suguvõsa kohta on villa juhataja Angela Saks ära teinud. Näiteks ei teadnud nad, et üks Ammendede esivanemaid oli klaverimeister.

Möödunud aastal Pärnut külastanud Rainer oligi see, kes vanaisa heliloomingut tutvustava kontserdi endale lähedaste muusikutega Pärnus organiseeris.

Rosemarie Ammende-Haaf oli kutsutud Pärnusse 1999. aastalgi, kui villa ärimeeste Rein Kilgi ja Hans H. Luige eestvõttel restaureeriti.

Tookord ei saanud naine paraku siia tulla, mistõttu soovis Rosemarie seda nüüd teha. Seda enam, et bariton Martin Cooke on koos Rosemariega andnud Saksamaal palju kontserte, tutvustades Dietrich Ammende loomingut.

Cooke märkis, et kohtas proua Ammendet esimest korda 1998. aastal seoses kontserdiga, kus too valmistus esitama oma abikaasa muusikat. Naine saatis talle noodid ja Cooke vaimustus Dietrich Ammende loomingust.

Seetõttu on baritonil eriline suhe Dietrich Ammendega, kuigi ta pole heliloojat ennast kunagi kohanud. Viimased 15 aastat on duo esitanud kontsertidel tema loomingut ning nüüd kannavad Ammende loomingut ette ka Saksamaa tipporkestrid ja ooperilauljad.

Cooke’i jutu järgi kandis Dietrich Ammende komponeerimisel edasi Schuberti, Brahmsi, Schumanni pärandit, kuid samal ajal oli see 20. sajandi muusika. Bariton märkis, et erialastes artiklites on Ammendet nimetatud läinud sajandi Saksamaa tähtsuselt teiseks heliloojaks Richard Straussi järel.

Dietrich Ammendele oli väga oluline luule kvaliteet ja ta lõi muusikat vaid väga headele tekstidele. Näiteks on ta kasutanud Hans Leipi loomingut, Leipi sulest on üle ilma tuntud “Lili Marleeni” sõnadki.

“On väga huvitav, et Dietrich Ammende sündis 1901, Ammende villa valmis 1905 ning ta käis siin lapsepõlves oma suvepuhkusi veetmas, sellega seostusid tal soojad mälestused. Seetõttu valdavad meidki siin olles sügavad tunded, esitades Dietrichi loomingut siinsamas järgmistele põlvkondadele. See on nagu külaskäik vanavanemate juurde,” tõdes Rosemarie.

Kahjuks katkesid need lapsepõlvesuved 1914 Esimese maailmasõja tõttu.

Dietrich ja Rosemarie tutvusid 1940. aastate lõpul, kui ühel kontserdil tuli esitada keerulist klaveripala neljale käele, kuid teine pianist jäi haigeks ja oli vaja kähku asendajat. Rosemarie oli andekas lootustandev pianist, kes asendajaks kutsuti, ja nõnda kõrvuti laval mängides nad üksteisele silma jäidki.

Kui Dietrich edaspidi midagi komponeeris, palus ta Rosemariel lugu üle kuulata, et kas meeldib. Naine omakorda õppis muusikust abikaasalt palju helide tõlgendamise kohta.

Killukesi ammendede ajaloost

* Pärnusse juugendliku pärli Ammende villa ehitanud Hermann Leopold Ammende esivanemad asusid 18. sajandil Saksamaalt Eestisse. Hermann Leopoldi isa Jacob Dietrich Ammende oli Pärnus väga rikas kaupmees ja Pärnu esimese kaubamaja omanik-asutaja. Jacob Dietrichil oli seitse last. 1904. aastal otsis üks suurkaupmehe poegadest Hermann Leopold oma tütre Elleni pulmade pidamiseks sobivat maja. Seda leidmata otsustas ta tellida Peterburi arhitektuuribüroost luksusliku hoone projekti, et ise ehitada Pärnusse villa, mis sobiks nii pulmadeks kui suvemajaks.

* Helilooja Dietrich Ammende (1901–1989) oli Hermann Leopold Ammende vanema venna, kogu elu sünnist surmani Pärnus veetnud Johann Rudolphi pojapoeg. Helilooja isa Jacob Dietrich (keda pereringis kutsuti Didoks) oli Pärnus sündinud, kuid lahkus Pärnust 1902. aastal ja tema surmadaatum on 1937. Teada on, et Dietrich Ammende käis nooruspõlves peaaegu igal suvel Pärnus, kuid Esimese ilmasõja alates see võimalus kadus.

* 1927. aastal müüsid suurkaupmehe järeltulijad villa pankrotivarana Pärnu linnale ja perekond kolis tagasi Saksamaale.

Andmed: Ammende villa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles