Linnaorkestrit saab nautida uuel helikandjal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnaorkester lööb kaasa plaadil "Silva Caledonia".
Pärnu linnaorkester lööb kaasa plaadil "Silva Caledonia". Foto: Plaadi esikaas

Hiljuti valmis GB Recordsi produktsioonina CD „Silva Caledonia“. Plaadil kõlab enamasti Briti džässimuusiku, filosoofi ja helilooja Gavin Bryarsi looming, mida esitab Eesti rahvusmeeskoor Pärnu linnaorkestri ja solistidega.


Plaadile on koondatud rida lugusid, mida Gavin Bryars on kirjutanud Eesti rahvusmeeskoorile.



Valiku teeb eriliseks see, et pool CD-l kõlavate lugude maailma esiettekandeist oli kontsertidel Eestis: plaadi nimilugu „Silva Caledonia“, „The Summons“, „Memento“, „Ian in the Broch“.



Kuulata saab Bryarsi tuntumate teoste sekka kuuluvat kontrabassikontserti „Farewell to St. Petersburg“.



Bryarsi loomingu kõrval on plaadil üks lugu tema eesti sõbralt heliloojalt Toivo Tulevilt - „O Oreiens“.



Plaadi nimi on laenatud Edwin Morgani luuletusest, kuid pealkirjal „Silva Caledonia“ on Bryarsile teinegi tähendus, mis seob seda kontrabassiga. Tema kontrabassi meister rääkis talle, millisest Šotimaa puust oli Bryarsi enda pill tehtud.



Rahvusmeeskoori ja Pärnu linnaorkestrit dirigeerib Kaspars Putnins, soleerivad Daniel Nix (kontrabass), Baiba Berke (metsosopran) ja Mareks Lobe (bariton).



1943. aastal sündinud briti helilooja Gavin Bryars saavutas ülemaailmse tuntuse pea 40 aasta eest kahe teosega: “The Sinking of the Titanic” ja “Jesus’ Blood Never Failed Me Yet”.



Nüüdseks on Bryarsist saanud maailma üks tuntumaid ja laiemale publikule arusaadavamaid heliloojaid, kellelt on teoseid tellinud kümned tippkollektiivid ja -solistid.



Bryars peab end mitme eesti muusiku (Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Olari Elts, juba nimetatud Toivo Tulev) sõbraks.



Linnaorkestri viimane helisalvestis oli Eesti esimesele tummfilmile „Noored kotkad“ 2008. aasta alguses. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles