Töötute arv kahaneb iga päevaga

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Pärna.
Pille Pärna. Foto: PP

Vastab Pille Pärna, tööandjate konsultant.

Töötukassa ajastul on meil Pärnumaal praegu töötuid kõige vähem: läinudreedese seisuga 2789 ja see arv kahaneb iga päevaga.

1. mail 2009 võttis töötukassa üle tööturuameti ülesanded, sellal oli Pärnumaal 4000 töötut ja iga nädalaga töötus suurenes. Töötuid oli kõige rohkem 2010. aasta aprillis: 6500 inimest. Praeguseks on meil töötuid alla 3000 ja see arv kahaneb iga päev.

Teie poole pöörduvad tööandjad, kes otsivad töötajaid. Kui palju teiega iga päev ühendust võetakse?

Paar tööandjat päevas, vahel rohkem. Talvisel perioodil on Pärnumaal tavapäraselt vähem tööpakkumisi. Märtsis–aprillis pakkumine hoogustus, sest lisandusid hooajatööd. Stend on tööpakkumisi praegugi täis, samuti töötukassa iseteenindusportaal internetis. Praegu on meil 86 tööpakkumist ja 173 vaba töökohta.

Kui kiiresti jõuab uus tööpakkumine tööotsijateni?

Kui tööandja tuleb ise töötukassasse, intervjueerime teda töötukassas ja paneme tööpakkumise üles. Samuti on tööandjal võimalik täita töötukassa iseteenindusportaalis vastav vorm. See kõik on tööandjale tasuta. Tööpakkumised jõuavad avalikkuse ette kohe, vahel lausa sekunditega. Kohtadele võivad kandideerida töötukassas arvel olevad inimesed, aga ka need, kel on juba töökoht, kuid kes soovivad seda vahetada.

Sageli täiendavad oma andmebaase meie infoga teised tööd pakkuvad infoportaalid.

Avaliku tööpakkumise kõrval pakume ka eelvalikut. Vahel ei taha tööandja, et tema pakkumine avalikustatakse, vaid soovib teha valiku meie andmebaasis olevate inimeste seast. Öeldakse, et “me ei jõua neid CVsid lapata, andke parem nimekiri inimestest, kes vastavad vajalikele kriteeriumidele”.

Millest sõltub, et tööpakkumise juures on kindel palganumber või klausel “tasu kokkuleppel”?

Meie muidugi soovime, et pakkumises oleks kirjas palganumbergi, aga tööandjad ütlevad, et see sõltub kandideerijast, tema kvalifikatsioonist ja CVst. Kui ilmneb, et on tugev töötaja, pakutakse suuremat palka.

Mis vigu teevad tööle kandideerijad?

Probleeme on mitu. Ikka ei osata elulookirjeldust kirjutada. Meie karjääriinfotoas on inimene, kes õpetab tööle kandideerimise dokumente koostama. Tööandjad kurdavad, et CVd on kas liiga pikad või lühikesed. Alati on tööandjale oluline esmane suhtlus kandidaadiga. Kui tööandja helistab, ei maksa esimese asjana küsida, kui palju ta palka maksab. Samuti oleks kena, kui öeldaks tere ja head aega. Kes saadab oma CV tööandjale, olgu valmis, et talle helistatakse. Tööandjad ei saa tihti kandidaate kätte. Nad ei helista ka tagasi. Valmisolek tööle minna paljudel puudub. Puudus on kvalifitseeritud töötajatest. Kes väga tahab, leiab praegu tööd.

Kui palju on pakkuda osalise tööajaga tööd? Või sobiva tööajaga kohti väikeste lastega emadele?

On neid, kes soovivad töötada osalise tööajaga. Aeg-ajalt on pakkuda näiteks koristaja- ja kojamehekohti. Meil on arvel palju noori naisi, kes otsivad tööd, mis oleks 8–17. Selliseid kohti napib. Meil on pakkuda palju vahetustega tööd tootmisfirmades, samuti otsitakse kaubanduskeskustesse klienditeenindajaid, kel tööaeg hiliste õhtutundideni. On mõistetav, et kui elukaaslane töötab välisriigis ja lasteaed suletakse õhtul, ei saa ema sellist tööd vastu võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles