Juhtkiri: Eesti peab julgemalt nõudma

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti peaminister Andrus Ansip on euroala rahanduskriisi ajal esimest korda andnud selgesti mõista, et isegi Eesti kannatus võib katkeda, kui rahalistesse raskustesse sattunud lõunapoolsetele riikidele raha kühveldamisest mingit kasu ei tõuse. Kriis pole leevenenud, rahaküsijaid tuleb aina juurde, viimati Küpros ja nüüd Hispaania.

Slovakkia peaminister Robert Fico ütles kuu algul Berliinis, et slovakkidele, kes saavad 280 eurot pensioni või 400 eurot palka, on raske selgitada, miks peaks rahaliselt toetama neid riike, kus palk on 3500 eurot. Ficogi tõdes, et inimeste kannatus on katkenud.

Soome rahandusminister Jutta Urpilainen läks veel kaugemale, teatades, et Soome ei osale Hispaania panganduse päästmises, kuni pole saanud Madridilt laenutagatisi.

Varem on Soome nõudnud ja saanud tagatisi Kreekalt. Nii on põhjanaabritel lootust midagi tagasi saada, kui abistamisest suuremat kasu ei peaks sündima.

Kesise rahavaruga Eesti peab Soome eeskujul senisest julgemalt nõudma samasuguseid laenutagatisi.

Urpilainen ähvardas, et kui Soome peab hakkama maksma teiste võlgu, siis pigem lahkutakse rahaliidust. See kõlab liialdusena, sest tegelikult polevat soomlased valmis ühisraha hülgama, aga öeldu iseloomustab levivaid meeleolusid.

Kahetsusväärsel kombel jättis Itaalia peaminister Mario Monti kasutamata võimaluse vait olla ja mõistis hukka mõne ”põhjapoolse” riigi, mis on ELi tippkohtumise rahanduspoliitilisi otsuseid kahtluse alla seadnud. Riike nimetamata oli vihje küllalt läbipaistev ja puudutas tõenäoliselt Soomet ja Hollandit.

Tõesti, mida need põhjamaalased õige mõtlevad?! Lõunas nauditakse elu täiel rinnal ja kui siis maksmiseks esitatakse arve põhja tümikatele, ei taha need äkki enam maksta. Uskumatu nahaalsus ja solidaarsuse puudumine!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles