Mõni soovitus metsaomanikele

, Stora Enso metsandusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine härmatanud mets.
Talvine härmatanud mets. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Olgugi et 2008. aasta novembri lumetormi tagajärjed likvideeriti paari nädala jooksul ning hiljem pole selle mõjust palju räägitud, on meie metsades suurel hulgal lume vaalutud ning tormi murtud alasid.


Meie metsamehed näevad pidevalt selliseid metsaalasid, mis on saanud rohke ja niiske lume tõttu tõsiselt kannatada. Eriti torkab see silma nendes nooremates ja keskealistes puistutes, kus õigel ajal on jäänud tegemata hooldusraie ning puude tüved on pikad ja peenikesed nagu vitsaraod.



Rohkem on kannatada saanud männid ja kuused, sest okkamass koos okstega püüdis kinni raske lume, kuid puude peenikesed tüved (ja juurestik) ei suutnud seda koormust taluda ning kas murdusid või lamandusid, viimasena mainitud juhul koos juurekavaga.



Kui 2005. aasta jaanuaritormi tagajärgedest saime mingisuguse hinnangu murtud metsa mahtude kohta (seda oli Eestis ligi miljon tihumeetrit), siis mulluse novembri lumetormi tagajärgede kohta hinnangud puuduvad.



Kuidas peaks käituma metsaomanik, kes avastab suurel hulgal lume poolt vaalutud ja murdunud puid?



Esmalt peaks omanik välja selgitama ligikaudse murdunud puude mahu ja ulatuse. Et lumevaalu all kannatanud metsas paikneb murd hajusamalt kui tüüpilise tormimurru korral, on omanikul võimalus seda sanitaarraie korras likvideerida.



Kui omanikul on metsaosasid, kus lumi on tekitanud ulatuslikku kahju, tasub tal sellest informeerida kohaliku keskkonnaameti metsaspetsialisti, kes aitab edasi tegutseda.



Samuti on Stora Enso valmis metsaomanikku nõustama ja kahjustusi likvideerima ning selliseid alasid raieõigusena ära ostma. Tõsi, praegustes turutingimustes on metsaomanikule sellest saadav tulu marginaalne, kuid märksa suurem sellest, kui omanik midagi ette ei võta.



Värskest lumevaalust on võimalik nii mõnigi puu päästa okaspuupalgina, aastavanusest aga enam mitte. Samuti võib ulatuslik murtud metsaosa olla hea taimelava üraskitele, kes populatsiooni suurenedes hakkavad hävitama naabruses olevat tervet metsa. Kutsume metsaomanikke üles oma metsa olukorraga tutvuma ja probleemide korral lahendusi leidma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles