Liinibussiga reisile minek nõuab aega ja kannatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne pikemat teekonda Euroopasse tuleb Riias bussi vahetada.
Enne pikemat teekonda Euroopasse tuleb Riias bussi vahetada. Foto: Urmas Taul

Kui tänavuse suve kehvadest ilmadest saab kõrini ja tekib tahtmine kuhugi välismaale sõita, pääseb Pärnust bussiga igasse ilmakaarde, ilma et plaanidesse peaks märkima kõigepealt teekonda Tallinna või Riiga.

Enamasti valivad inimesed puhkusereisi transpordivahendiks lennuki. See on arusaadav, sest kes ei tahaks võimalikult kiiresti nautida Lõuna-Euroopa päikselisi randu või kultuurireisi mõnes Kesk-Euroopa pealinnas.

Kuigi kallim lennureis on kiirem ja mugavam, on bussiga sõidulgi positiivne pool.

Ecolines Estonia juhataja Marina Meiner toob plussidena välja eelkõige odavama ja stabiilsema hinnaga bussipileti, peale selle võimaluse näha loodust ja läbitavate riikide eluolu.

28 tundi Prahasse reisinud Kristiina Kõrvas on Meineriga sama meelt. “Mul hakkab lennukis kergesti igav, pole aknast midagi vaadata ja ruumi samuti pole,” rääkis ta. “Bussis läbisime aga imeilusad Poola linnad, mingilt maalt hakkas maastik vahelduma, tulid mäed.”

Meineri sõnade kohaselt ei pea tulema bussijaama kaks tundi varem, kohale võib ilmuda 15 minutit enne väljasõitu. Pole aeganõudvat turvakontrolli ja reisida saab koos suurema seltskonna või perega.

Kui võrrelda sõitu auto ja bussiga, näeb Meiner siingi bussi eeliseid. „Eelis on ülejääv raha, mis muidu bensiinile kuluks, ja autojuhtki võib reisi nautida, kui keegi teine võtab vastutuse sõidu eest,” rääkis Ecolinesi juhataja.

Pärnust igasse ilmakaarde

Pärnu bussijaamast saab ette võtta teekonna paljudesse Euroopa linnadesse, et nautida sealset kultuuri, uurida eluolu või lihtsalt puhata.

Kaugeim reis, mille ette saab võtta, on Bulgaaria pealinna Sofiasse. Selleks läheb vaja reisidokumenti, kaks korda 46 tundi kannatust ja 200 eurot – seda muidugi juhul, kui on soov kehvale suvele vaatamata tagasi tulla, vastasel korral piisab poolest summast.

Kui Bulgaaria pealinna ligi 30kraadine soojus huvi ei paku, võib Pärnu bussijaamast teele asuda näiteks Šveitsi pealinna Berni või Taani põhjaosas asuvasse Aalborgi. Nendesse linnadesse võtab bussisõit aega ligikaudu 36 tundi.

Bussist võib maha astuda muidugi enne kaugemaid punktegi, kui pikka sõitu ei jõua teha ja tahaks kiiresti Euroopa südamesse jõuda. Bussid väljuvad Pärnust näiteks Berliini, Varssavisse, Minskisse, Amsterdami, Prahasse ja Kiievisse.

Mugavused ja ebamugavused

Kui kujutan ette pikka bussisõitu, tuleb esimesena silme ette kitsas istumine: jalgadele ei leia kohta ja need jäävad asendist olenemata kangeks, magama peab istukil, kuid unne vajuda on pideva rappumise tõttu võimatu, peale selle igavus ja tegevusetus.

On see tõesti nii hull?

Saksmaale Karlsruhesse 36 tundi sõitnud Erika Mäeorg rääkis, et tõesti on natuke kitsas istuda. “Kui Eestist välja sõites oli buss pooltühi ja igaühe käsutusse jäi kaks istet, magasid või tegid, mis tahtsid, siis tagasi tulles oli buss täis ja istmeidki ei saanud taha lasta, sest taga istuja jäänuks suisa ruumita,” rääkis ta.

Sama leidis Prahasse sõitnud Kristiina Kõrvas, kes tunnistas, et jalgadele väga palju ruumi ei olnud ja istet alla lasta ei saanud. Ometi arvas ta, et vähenõudlikule reisijale ajab bussiga sõit asja ära küll.

Bussis ei pea ainult ebamugavustega leppima, sõitjatele pakutakse hüvesidki.

Ecolines Estonia juhtaja Marina Meineri sõnade kohaselt on nende bussides näiteks reisisaatja, menüü, tualett, kliimaseade, televiisor ja wifi ühendus Eesti piires.

Menüüs on suupisted, külmad ja soojad joogid. Täpsem menüü varieerub sõltuvalt marsruudist ja bussist.

Muret ei pea tundma ka häbelikumad sõitjad, sest metsas ei ole vaja keha kergendada, bussides on korralik tualett ja peatusi tehakse ligikaudu iga nelja tunni tagant enamasti bensiinijaamade ja söögikohtade juures.

Bussis kasutatava tualeti kohta ei olnud Kõrvasel ja Mäeorgil halbu sõnu öelda.

Meelelahutuse koha pealt on Meineri sõnutsi bussis küll televiisor ja aknast paistev loodus, kuid need kogu reisi kindlasti ei sisusta. “Peale reisikaaslase tuleks kaasa võtta veel kõike sellist, milleks muidu aega ei jää – ristsõnad, ajakirjad, raamatud, mängukaardid,” rääkis ta.

Meiner soovitas bussi peatudes alati väljuda ja jalgu sirutada. “Mõni minut värskes õhus liikuda teeb tõesti imesid,” jagas ta kogemusi.

Kuigi bussist saab toitu osta, võiks pikale sõidule ka ise midagi kaasa võtta, nagu puuvilju, jogurtit, saiakesi, võileibu või mida keegi soovib.

Meiner hoiatas, et alkoholi tarbides tuleb teada: kaassõitjaid ja bussimeeskonda segavad joobes reisilised tõstetakse bussist välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles