Pärnu tervitab täna algavat sügist laatadega

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisma kandis võis sel nädalal märgata rändeks valmistuvaid sookurgede parvi.
Kaisma kandis võis sel nädalal märgata rändeks valmistuvaid sookurgede parvi. Foto: Urmas Luik

Täna kell 17.49 algab sügis. Pärnu Nooruse maja aias tähistatakse seda keskpäevast sügise alguseni kogupereüritusega “Tere, Pärnu sügis!”.

Nooruse maja juhataja Uudo Laane sõnade järgi tekkis mõte tänavu sügise tulekut tervitada, kuna selle alguspäev ja kellaaeg sattusid sobivalt nädalavahetusele.

“Kui sügis algab öösel või keset tööpäeva, ei saa eriti midagi korraldada, nüüd on kenal laupäevaõhtul võimalus perega kodunt välja tulla,” ärgitas Laane inimesi Nooruse maja aeda laadale tulema. Suure vihmaga toimub tegevus maja sees.

Sügisandide laadal kaubeldakse kõigega, mis peenral ja puu otsas parajasti küpseks saanud. Kohale on lubanud tulla istikute, talutoodete ja käsitöö müüjad. Nunnukonkursile võib tuua iseäranis priskeks paisunud või erilise välimusega sügisande, toredamate eksponaatide esitlejad saavad auhinna.

Täistundidel esinevad Nooruse maja kollektiivid: laste huvikool Shart, rahvatantsukollektiiv Nooruse Vöö ja suupillimängijad. Lapsed saavad meisterdada ja mängida. Pakutakse sooja toitu, toimub loterii. Ühiselt kirjutatakse paberile tervitus sügispealinnale Narvale ja saadetakse see kell 17.49 sümboolselt Hiina laternaga teele.

Sügisesi vilju pakutakse täna Steineri aias taluturulgi, mis toimub sellel hooajal viimast korda. Peateema on seened, keskpäeval räägib Merike Palginõmm, mida tasub korvi pista, mida metsa jätta. Muusikat teevad akordionipoisid ansamblist Lustige.

Sügise lähenemisest annavad tunnistust juba parvedesse kogunevad ja rändeks valmistuvad linnud. Keskkonnaameti Viljandi-Pärnu regiooni looduskaitsebioloog Jaak Tammekänd andis teada, et praegu lähevad põhiliselt pisemad rändurid: suitsupääsukesed, lehelinnud, tihased ja pöialpoisid.

“Raba- ja suur-laukhanede ränne algas nädal tagasi, esimesed parved on juba Eestisse jõudnud,” teatas Tammekänd. “Sookurgede rände kõrgaega on oodata septembri lõpus ja oktoobri alguses.”

Eesti sügis tõotab alata harjumuspäraselt heitliku ilma ja vahelduva pilvisusega: Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel sajab täna kohati vähest vihma, puhub idatuul kolm kuni üheksa meetrit sekundis, sooja lubatakse 12 kuni 16 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles