Rannapargi 300aastasest remmelgast saab draakon

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Rannapargis saeb mahavarisenud hiiglaslikust pajust välja lohemadu meenutavat abstraktset puitskulptuuri Tallinna kunstnik Toomas Altnurme.
Pärnu Rannapargis saeb mahavarisenud hiiglaslikust pajust välja lohemadu meenutavat abstraktset puitskulptuuri Tallinna kunstnik Toomas Altnurme. Foto: Ants Liigus

Pärnus Ammende villa vastas asuvas rannapargis undab mootorsaag ja suure kukkunud pargipuu kallal rassib töörõivais mees, samal ajal kui möödujad peatuvad ja töötegemist uudistama jäavad.

Selge, et talvekütet siin ei saeta.

Töömehe kõrval seisatanud Pärnu skulptor Rait Pärg tutvustas saemeest Tallinna kunstniku Toomas Altnurmena, kes seal linna tellimust täidab ja inetult maas vedelevast tüvehiiglasest kunsti teeb.

Tegemist on dendroloogide hinnangul ligikaudu 300aastase ajale alla vandunud remmelgaga, mis ajas võrseid ajal, kui Rootsi kuningas Karl XII oma vägede eesotsas Pärnut väisas, sai 100aastaseks, kui Pärnut külastas Vene tsaar Aleksander I, ja 200aastaseks, kui Pärnus kuulutati välja Eesti Vabariik.

Vana remmelga ümber oli ajapikku kujundatud Ammende villa vastas asuv Rannapargi osa ja puu ise saanud selle ehteks.

Eaka puu tüve õõnsuses võis vihmavarjus seista mõni väiksemat kasvu inimene.

2005. aasta maiõhtul pandi see sajanditevanune remmelgas põlema. Veel pärast seda pidas tüveõõnsusest mustaks põletatud puu mõnda aega vastu, kuni murdus.

Pärnu linnaaednik Piret Unn märkas kukkunud puu põnevat kuju ja tuli mõttele suure puunoti pargist eemaldamise asemel pakkuda tööd skulptor Rait Pärjale.

“Mõtlesin, et maas lebaval puul on nii huvitav kuju, et sellest võiks kunstnik midagi vormida,” tunnistas Unn. Lisades, et puu kütteks saagimine olnuks lihtsam ja odavamgi, aga uusi pargikujunduselemente on Rannaparki juurde vaja.

Kuid Pärjal on parasjagu muid kunstitegemisi, mistõttu ta pakkus tööd oma kolleegile Tallinnast. Seda enam, et Toomas Altnurme on Pärnu Rannapargis varem ühe puitskulptuuri loonud. See pikutab praegu valmivast natuke eemal pargimurul, kujutades endast laiska lohemadu.

“Sellest siin tuleb ka draakon,” tunnistas Altnurme. “Algul võtsin teha lihtsalt ühe abtraktse kuju, nagu puu vorm seda võimaldab, kuid möödakäijad hakkasid üksmeelselt rääkima, et siia tuleb lohemadu ja lohemadu, ning eks ma nüüd draakoni suunas seda tööd vormigi. Loodan, et ei tule midagi kurja. Ei tule ka.”

Altnurme on Eesti keskmise põlve skulptor, kes peale puidu, mida ta ütles end väga armastavat, on töötanud raua, savi, kivi, marmori, isegi jää ja liivaga. Ta on teinud kunsti väljaspool Eestit mitmel pool Euroopas ja Lõuna-Ameerikas, nagu Mehhikos ja Brasiilias.

Pärnuga ütles Altnurme end olevat tihedalt seotud. “Ma elan küll Tallinnas, aga Pärnu maanteel,” lausus ta. “Olen Pärnus varem töötanud, töötan heal meelel praegugi ja kui kutsutakse, siis edaspidigi.”

Altnurme tehtav kuju valmib Pärnu linna tellimusel, läheb majandusosakonnale maksma 500 eurot ja valmib, kui pikkadeks tööpäevadeks vähegi ilusat ilma jagub, nädala–poolteisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles