Sindi õpilased õpivad rabas, metsas ja mere ääres

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märgalade laagris tutvustas õpilastele Nigula looduskaitseala Heli Kübar.
Märgalade laagris tutvustas õpilastele Nigula looduskaitseala Heli Kübar. Foto: Erakogu

Sindi gümnaasiumi loodusainete õpetaja Heli Salundi veendumust mööda pakub loodus infoajastu lastele võimalust koolimajas õpitut loominguliselt korrata ja selleks on õpilastega ette võetud mõndagi põnevat.

“Infoajastu lapsed oskavad teavet väga hästi ja kiiresti hankida ja omandada teadmisi, aga vajaka jääb info mõistmisest, seoste loomisest, analüüsioskusest ja iseseisvast õppetööst,” märkis Salundi. Õpetaja on seda meelt, et loodusteaduslik kirjaoskus ja uudishimu käivad käsikäes.

Praegu on Sindi õpilastel päevakorras riigimetsa majandamise keskuse (RMK) korraldatavad õppekäigud loodusesse. Nii olid 7. klassi õpilased eelmise nädala teisel poolel Varbla looduskeskuses ja Soomaal, viiendikud sõitsid Kablisse linde jälgima ja eile uurisid Varblas mere soolasust ja keskkonda 9. klassi õpilased.

Sel nädalal määravad Soomaal sammal- ja rabataimi 8. klassi noored ja 6. klassi õpilased lähevad metsakooslust vaatlema ning tutvuvad alustaimestiku, põõsaste-puude liikidega ja määravad nende vanust.

Septembri keskel osales viis Sindi gümnaasiumi õpilast Pärnu kolledži eestvedamisel neljapäevases märgalade laagris, mis toimus Kabli linnukeskuses, Nigula looduskaitsealal ja Häädemeeste rannaniitudel.

Osaleda sai linnu-, taime-, raba- ja rannaniitude päeval. Õpilased matkasid, korjasid taimi, kuulasid loenguid, valmistasid märgpreparaate ja herbaariume ning õppisid taimeliike määrama.

Juulis oli võimalik Sindi gümnaasiumi 9. klassi noormeestel Martin Käremaal, Mihkel Šorinil ja Joosep Rootsil õpetajate Sigrid Jamnesi ja Heli Salundiga osaleda merelaagris, mida juhendasid Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadurid.

Õpilastele tutvustati Pärnu lahe keskkonnatingimusi ja elustikku, proovide võtmist. Õpiti mereselgrootuid määrama ja uuriti kalu. Laager hõlmas nii merereise uurimislaeval kui laborianalüüside tegemist. Üks huvitavamaid tegevusi oli kalurivõrgu tundmaõppimine ja võrkudest kala kättesaamine. Lahati vimba, ahvenat, koha, särge, latikat ja kiiska.

Roots märkis, et talle meeldis kõige rohkem meresõit. “Nägin, kuidas võetakse merel eri proove, ning õppisin uut planktonite kohta, koolitunnis õpitust seda eriti ei mäletanud,” avaldas ta.

Merelaagri korraldas Pärnu noorte teaduskeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles