Teatrikohvikus kõlavad kosmogoonilised etüüdid

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Voorand trio.
Kadri Voorand trio. Foto: Stina Kase

Reede õhtul esitleb Endla Teatrikohvikus oma eesti luulest inspireeritud albumit “Kosmogooniline etüüd” Kadri Voorandi trio.

Värske plaadi muusika on kirjutanud Voorandi kõrval trio kitarrist Virgo Sillamaa. Bändi koosseisu kuulub veel kontrabassimängija Taavo Remmel. Albumi pealkiri “Kosmogooniline etüüd” on inspireeritud Artur Alliksaare samanimelisest luuletusest.

“Projekti idee sündis luuletekstide improvisatsioonilisest kasutamisest ühel kontserdil keskkooli päevil,” meenutas Voorand. “Kaasas oli Eesti autorite armastusluule kogumik “Sina ja mina”, millest viisistasime kitarrist Raivi Rohumetsaga mitu pala. Sellest sündinud ideed võtsin endaga kaasa. Nii kujuneski Taavo ja Virgoga esialgne kava just “Sina ja mina” tekstidest. See piiritlus on viimase paari aasta vältel siiski kadunud ja plaadil kõlavate lugude tekstide autorid on teiste seas Juhan Viiding, Juhan Liiv, Doris Kareva, Artur Alliksaar jt.”

Muusikas tunneb ära nii Eesti folkmuusika sugemeid kui maailmamuusika mõjutusi, kusjuures kasutatakse harmooniaid, milles võib peegelduda nii džässiilikke kui impressionistlikke kõlavärve. Meloodiad varieeruvad helgetest tormilisteni.

Laulja kinnitusel on kontserdi kava olnud väga menukas nii eesti- kui muukeelse publiku hulgas. “Sellel plaadil kõlab südamest loodud muusika,” lubas Voorand. “Lihtsad meloodiad, mis järgivad enamasti sõnade rütmi, jätavad ruumi improvisatsiooniks. Kontserdil võib juhtuda, et improviseerime täiesti uue loo, kasutades veel viisistamata luuletusi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles