Politsei manitseb lumises liikluses ettevaatlikusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmaprognoosi arvestades tuleks liikluses aega varuda ning ettevaatlik olla.
Ilmaprognoosi arvestades tuleks liikluses aega varuda ning ettevaatlik olla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Seoses lumesajuga tuletab politsei liiklejatele meelde, et tuleb olla tähelepanelik, varuda aega ning palub veel suverehvidega sõitjatel auto parkimiskohale jätta.

Korrakaitsepolitsei liiklusjärelevalve talituse juhi Tõnis Sulu sõnul tuleb neljapäevast ja reedest ilmaprognoosi arvestades liikluses aega varuda ning eelkõige ettevaatlik olla. „Autojuhtidele on põhisoovitus olla tähelepanelik ja rahulik, hoida tavapärasest suuremat pikivahet, vältida järske ja hoogsaid manöövreid ning valida teeoludele vastav sõidukiirus. Kindlasti tuleb olla tähelepanelik jalakäijate suhtes,“ ütles Sulu.

Jalakäijatele paneb politsei südamele teha ennast võimalikult hästi nähtavaks ja anda teed ületades autojuhtidele aega peatumiseks. „Libedusega sõidukite pidurdusmaa pikeneb, samuti mõjutab juhte halb nähtavus. Seetõttu peab jalakäija tiheda lumesaju korral enne tee ületamist veenduma, et autojuht on teda märganud ja saab auto pidama,“ rõhutas Sulu.

Veokijuhtidele soovitab Sulu marsruudi valikul eelkõige tõuse vältida, millele toppama jäämine võib liikluse pikaks ajaks seisata.

„Teeomanike jaoks on esmatähtis teha libedusetõrje ristmikel ja tõusudel ning hoida teed võimalikult lumevabad. Samuti ei tohi unustada kõnniteede ja jalakäijatele mõeldud teeosa puhtana hoidmist. Vastasel korral sattuvad jalakäijad autode vahele ja õnnetuste risk on tunduvalt kõrgem,“ rääkis Sulu.

Õnnetuse või lumme kinni jäämise puhuks tuleks alati riietuda soojalt või varuda sõidukisse soojemad riided, kindad ning piisavalt kütust ja lumelabidas. Autost väljudes tuleb kasutada helkurvesti, et teised juhid hädapeatunut märkaks. Õnnetuse korral tuleb jääda rahulikuks, veenduda, et keegi pole viga saanud ning vajadusel kutsuda abi.

Rasketes ilmaoludes on mõistlik operatiivselt jälgida ilmahoiatusi ning raadiouudiseid, mille kaudu operatiivteenistused infot jagavad. Talveperioodil on kasulik jälgida teeinfot maanteeameti kodulehel või küsida seda lühinumbrilt 1510. Pikemaid sõite või mitmepäevaseid reise planeerides tuleb arvesse võtta, et ilmaolud võivad sihtkohas või tagasisõitu alustades tunduvalt muutunud olla.

Politsei tuletab meelde, et 1. detsembrist on talverehvid kohustuslikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles