Liis Koger esitleb luulekogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Koger.
Liis Koger. Foto: Sandro Colli

Pärnu Rahva Raamatu kaupluses kuuleb sel laupäeval romantilist luulet Liis Kogeri teisest luulekogust “Vana kuu hea and” ja saab nautida muusikat Jaan Söödi esituses.

“Vana kuu hea and” on Kogeri teine luulekogu ja sisuliselt järg eelmisel aastal ilmunud “Tantsudele armastuse lõppu”. “Mõlemad kogud moodustavad algusest lõpuni loo, ehkki see pole lineaarne. Ja kui üks on lõpule jõudnud, algab teine,” räägib autor.

Kogeri luule on armsalt intiimne, naiselikult elujaatav, kuid küllaldaselt valus, et tunduda ehe. Autori sõnutsi kõnelevad mõlemad luuleraamatud isiklikult olulistest asjadest ja täidavad tühimiku, mis on tekkinud tänapäeva luule reaalsuse ja fantastilisuse vahele.

Koger usub, et tema luule kaudu jutustatud katkematu loo erilisus seisneb selle unenäolises laadis. Noore poetessi looming keskendub armastusele läbi une-eelse filtri, andes edasi tarduvaid mälupilte, mille autor on ta oma alateadvus.

Kogeri arvates torkab tema kogu silma terviklikkusega. Maalikunstnikuna on ta näinud vaeva, et raamatu kaaned annaksid edasi selle sisu veetlust. „Ta on väga ilus, kuldse kirjaga kuumaastikuline. Ühtlasi on selle raamatu kaanekujunduses ja sisulehtedes kasutatud fragmenti mu maalist, ebamaisemaks muudetult,“ seletab ta.

Esitlusel kuulevad huvilised luuletusi noore poetessi enda esituses ja muusikat Jaan Söödilt.

Liis Koger on lõpetanud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi ja õpib Tartu ülikoolis maalikunsti eriala kolmandal kursusel. Tema debüütkogu “Tantsud armastuse lõppu” leidis sooja vastukaja ja pälvis tunnustust Eesti Ekspressi nädala raamatuna. Kogeri tekste on avaldatud ja arvustatud ajakirjas Looming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles