Kes maksab sillakoridori eest?

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Mittetulundusühingu Kodanikujulgus esindaja Astrid Hindriks jättis sillakoridorist kirjutades palju fakte avaldamata (vt Astrid Hindriks, “Pärnu liiklusest ja poliitikute manipuleerimisest”, PP 13.12). Lugeja sai teada, et üks endistest linnapeadest on olnud loll, teine laisk ja praegune võimuliit peab palehigis tööd rabama.

Raba-Aia sillakoridori kesklinna poolne ots sattus erakätesse 1999. aasta lõpus, kui linnapea oli Andres Sooniste ja planeeringute abilinnapea Maire Nigul. Isamaaliitlased müüsid REVi territooriumi hoonestusõiguse kolme miljoni krooni eest REVile, kust see Rumer Arenduse kätte sattus. Nigul oli REVi üks omanikke, Rumer Arendus kuulub praegu Port Artur Grupile.

Kodanikujulgust propageeriv Hindriks heitis riigikogu liikmele Väino Lindele ette, et see Pärnu bussiliiklust kritiseeris.

Minu arvates võivad linnaelu probleemide kohta arvamust avaldada ka inimesed, kes ei ole suutnud valitsuselt Pärnu uue silla ehitamiseks raha välja kaubelda.

Kuigi Linde oli sillakoridori hoonestusõiguse müügi ajal linnavolikogu esimees, lasub vastutus tehingu eest siiski eeskätt täitevvõimul. Poliitiliselt peaks selle eest vastutama Isamaa ja Res Publica Liit, mille eesotsas on nüüd küll hoopis teised inimesed.

Hindriks peab valijatega manipuleerimiseks, et ekslinnapea Mart Viisitamm bussiliikluse reformi ette valmistamata jätmisest kirjutas. Taas teine teema, kodanikujulgusele kutsuvale Hindriksile millegipärast ei meeldi, et sel teemal sõna võetakse.

Viisitamme valitsusajal võttis volikogu vastu otsuse osta Rumer Arenduselt sillakoridori alune maa 13 miljoni krooni eest. Praegune linnapea Toomas Kivimägi on seda nimetanud linnale kahjulikuks.

Lakke vaadates on raske hinnata, mis oleks 4135 ruutmeetri õiglane hind. Eraomanik ei loovuta maad tasuta. See oleks sama, kui hoonestusõiguslepingu alusel Tulbi 16 kinnistut kasutavale Kivimägile teha ettepanek kaks tuba oma majast vanadekodule loovutada.

Kivimägi on üritanud sillakoridori Port Artur Grupilt odavamalt kätte saada, ent seni edutult. Kindlasti oleks talle lihtsam, kui Viisitamm 13miljonilise tehingu ära oleks teinud. Siis oleks saanud Viisitamme “rumala” tehingu pärast kritiseerida, kuid endal poleks olnud enam vaja vaeva näha. Aga Viisitamm ei ostnud Port Artur Grupilt maad. Seda tuleb teha Kivimägil või tema järglasel, kui linn tahab uut silda just Raba-Aia koridori ehitada.

Hindriks küsib: “Kas volikogu julgeb vastu võtta otsuse, et osa erakätes olevast maast läheb silla läbimurdeks?” Usun, et Cardo Remmelil, Tatjana Jaansonil ja paljudel teistel volikogu eelmise ja praeguse koosseisu liikmetel on julgust niisama palju nagu 2007. aastal 13 miljonit pakkudes, vaja on vaid eraomanikega kokkuleppele jõuda.

Järgmise aasta Pärnu linna eelarve projektis sillakoridori omandamiseks raha planeeritud ei ole. Ennustan, et aasta pärast saab keegi uue arvamusloo kirjutada, heites praegusele võimuliidule ette suutmatust olukorda lahendada.

Ja hoidku jumal, kui Kivimägi peaks siis julgema sõna võtta näiteks tänavavalgustuse teemal – selline kodanikujulgus Hindriksi silmis armu ei leia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles