Paavo Järvit tunnustati Pärnu festivali eest

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmes maailmajaos orkestreid dirigeerinud Paavo Järvi loodab, et aasta muusiku tiitel aitab tuua rohkem muusikasõpru Järvi suvefestivalile Pärnusse.
Mitmes maailmajaos orkestreid dirigeerinud Paavo Järvi loodab, et aasta muusiku tiitel aitab tuua rohkem muusikasõpru Järvi suvefestivalile Pärnusse. Foto: Ants Liigus

30. detsembril 50. sünnipäeva tähistanud Paavo Järvile tõi jaanuari esimene päev Eesti Rahvusringhäälingu aasta muusiku tiitli.

Tunnustuse pälvis maailmahaardega dirigent Eesti muusikaelu arendamise eest, millega peeti silmas eelkõige Järvi suvefestivali vedamist Pärnus.

Tunnustati nii tema laia ja avastuslikku repertuaarivalikut, väljapaistvaid suurte romantikute teoste esitusi kui Eesti ja Põhjamaade heliloomingu tutvustamist.

Järvi eestvedamisel ja kunstilisel nõustamisel Pärnus toimuv Järvi suvefestival ja suveakadeemia toob välismaal tegutsevad muusikud – Eesti talendid – musitseerima koju. Sellest on kujunemas Eesti-keskne klassikalise muusika suvesündmus, mainisid tunnustuse üleandjad.

“See on eriline tunne, kui tunnustus tuleb oma inimestelt – me teame ju küll, et eestlased on väga nõudlikud,” tunnistas dirigent Klassikaraadio toimetajale Mirje Mändlale juubelihommiku eel. Järvi avaldas lootust, et auhind juhib tähelepanu ja toob mujaltki Eestist rohkem publikut suvel Pärnusse Järvi festivalile.

Alles mõni päev tagasi, juubilari sünnipäeval, võis Paavo Järvi dirigeerimist nautida Pärnu kontserdimajas Hennessy uusaastakontserdil Eesti riikliku sümfooniaorkestriga (ERSO), kus ta on kunstiline nõustaja ja külalisdirigent.

Järvi ERSOga salvestatud album Jean Sibeliuse kantaatidega pälvis 2003. aastal Grammy auhinna. Eesti heliloomingu ettekannete eest sai Järvi Eesti kultuurkapitali aastapreemia 2002. aastal.

Järvi peab väga oluliseks esitada mujalgi maailmas orkestritega Eesti heliloojate teoseid, tema repertuaaris on Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri, Helena Tulve, Lepo Sumera, Eduard Tubina, Tõnu Kõrvitsa ja teiste eestlaste helitööd.

Elab Pariisis

Pärnumaalastele seostub Järvi muusikute suguvõsa ja sealhulgas Paavo Järvi siinkandis veedetud lapsepõlvesuvede, juurte ja suvefestivaliga, mis toob Järvid üle maailma suvisesse Pärnusse kokku ühes teiste silmapaistvate muusikutega. Vähem teatakse seda, mida dirigent mujal teeb ja korda on saatnud.

Paavo Järvi sündis 1962. aastal Tallinnas dirigent Neeme Järvi peres ja õppis Tallinna muusikakoolis löökpille. 1980. aastal emigreerus Järvide pere Ameerika Ühendriikidesse, kus Paavo Järvi õppis Curtise muusikainstituudis ning Los Angelese filharmoonia instituudis Leonard Bernsteini ja Michael Tilson Thomase juures.

Paavo Järvi kümne aasta pikkust tööd Cincinnati sümfooniaorkestri muusikajuhina jäid tähistama ulatuslikud kontserdireisid ja plaadifirma Telarc albumid. Külalisdirigendina on Paavo Järvi tegev paljude orkestrite juures, nende hulgas Kuninglik Concertgebouw orkester, Vene rahvusorkester, Viini, Müncheni ja New Yorgi filharmoonikud ning Clevelandi ja Chicago sümfooniaorkester.

Kolmandat hooaega on Paavo Järvi maailma tipporkestrite hulka kuuluva Orchestre de Paris’ peadirigent ja tema pere elukohaks on Prantsusmaa.

2011. aastal omistas Prantsuse kultuuriministeerium Paavo Järvile silmapaistvate teenete eest Prantsuse muusikaelus kunstide ja kirjanduse ordeni rüütlikraadi (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Eelmisel hooajal käis ta Pariisi orkestriga Jaapanis, Hiinas ja Koreas, astus üles Bad Kissingeni ja Grafeneggi festivalil ning esines Moskvas, Tallinnas ja Aix-en-Provence’is, ees on Saksamaa turnee.

Läheb Jaapanisse

On juba teada, et hooajal 2015/2016 asub Paavo Järvi tööle Jaapani ringhäälingu sümfooniaorkestri peadirigendina ja pole imestada, kui Tokyo muusikud õpivad siis selgeks Pärdi ja Tubina heliloomingu.

Viimasel viiel aastal on Paavo Järvi olnud ka Frankfurdi Raadio sümfooniaorkestri peadirigent ja käinud sellegi orkestriga kontserdireisidel Hiinas, Taiwanis, Jaapanis ja mainekatel Euroopa muusikafestivalidel, nagu näiteks BBC Proms ja Rheingau muusikafestival.

Järvi on Frankfurdi Raadio orkestriga salvestanud kõik Bruckneri sümfooniad plaadifirmale Sony Classical, tal on käsil Nielseni sümfooniate lindistamine.

Palju tunnustust on saanud Paavo Järvi ja Bremeni Saksa kammerfilharmoonia koostöö. Beethoveni sümfooniate ettekanded ja plaadistused on pälvinud Saksamaa muusikapreemia ECHO Klassik ja teisigi auhindu.

Paavo Järvi mitmekülgset muusikalist tegevust tutvustab sel pühapäeval ETV saade “Tähelaev”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles