Dokfilmide sari toob ekraanile õnneotsijad

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist „Mu elu koos orangutanidega“.
Kaader filmist „Mu elu koos orangutanidega“. Foto: promo

Maikuu dokfilmisari toob Pärnu uue kunsti muuseumis vaatajateni linateosed, mida võiks ühise nimetaja – õnneotsijad – alla liigitada.

Hoolimata sotsiaalsetest, kultuurilistest või poliitilistest takistustest liiguvad inimesed oma unelmate ehk siis ettekujutatava õnne poole.

Neljapäeval, 2. mail linastuv sarja esimene film „Õpetaja Irena“ on supervõimsast, omamoodi tugevast ja vastuolulisest õpetaja Irenast, kes töötab Jeruusalemma kõige ohtlikumas linnaosas, kus valitsevad töötus, lootusetus ja rassilised pinged ning lapsed on kaotanud lootuse eneseteostuseks. Ukrainast pärit vene õpetaja on tõestanud, et ei alistu oludele, vaid annab endast kõik, mis suudab. Kasutades unikaalset ja mõneti vastuolulist pedagoogilist meetodit, taastab ta inimestes usku oma võimetesse ja võimalustesse. Muutusteks laste elus püüab ta kõigepealt muuta nende vanemate nägemust elust. Film "Õpetaja Irena" võitis 25. Pärnu filmifestivali peaauhinna.

Poola režissööri Rafal Skalski film „Armastajad" jõuab kinolinale 9. mail. Tema filmis pajatavad oma probleemidest viis armunute paari. Kuigi igas paaris on üks partneritest sügava füüsilise puudega, pole see takistuseks teel õnnele.

Poola režissööri Piotr Bernase film „Paparazzi“ linastub 16. mail. „Paparazzi“ on portreefilm inimesest ja tema maailmast, kus väärtused on sassis ja reeglid paindlikud.

23. mail ekraanile jõudev keskkonnateemaline film „Mu elu koos orangutanidega“ portreteerib sügaval Borneo džunglis elavat Lone Dröscher Nielsenit, kes on suure osa oma elust kulutanud selleks, et taastada orangutanidele elukõlblik looduskeskkond. Selle tubli naise hoole all on üle 600 orangutani, keda on varem peetud illegaalselt koduloomadena. Orangutanid on kõrge intellektiga karismaatilised olevused, kelle arvukus on vähenenud alla kriitilise piiri. Anna Katrin Nørgaardi dokfilm maalib sugestiivse pildi inimesest, kes püüab käigus hoida inimesele lähima imetaja taastuskeskust.

Sellekevadise dokfilmisarja lõpetab 30. mail itaallanna Nancy Schiersari vändatud uurimusfilm „Tätoveeritud turmtules”. Filmiloojat huvitasid alguses üksnes Iraagi sõjas osalenud USA sõdurite nahale kantud sümbolid, ent peagi jõudis ta haavata saanud inimhingedeni. Sõjakäik Iraaki külvas nende südamesse viha ja künismi, mida ei suuda varjata mustrid ega pildid kehal.

Filmisarja kava koostas Vaiko Edur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles