Endla teatrit võib tabada auhinnasadu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima meesnäitleja auhinna nominent on Ago Anderson rollide eest lavastuses „Ballettmeister”.
Parima meesnäitleja auhinna nominent on Ago Anderson rollide eest lavastuses „Ballettmeister”. Foto: Ants Liigus

Eesti teatri auhindadele kandideerib tänavu rekordarv Pärnu Endla teatri inimesi, kokku on Endla lavastused või töötajad esindatud üheksas nominatsioonis.


Eesti teatriliidu kodulehe info põhjal leidub Endla teatri lavastusi või töötajaid nii sõnalavastuste kui näiteks muusikalavastuste auhinnakategoorias.



Aasta parima lavastuse tiitlile kandideerivad Andres Noormetsa „Ballettmeister” ja „Mässajad”. Parima meesnäitleja auhinna nominent on Ago Anderson rollide eest lavastuses „Ballettmeister”.



Kunstniku auhinna nominatsioonis pretendeerib tunnustusele Aime Unt lavakujundusega tükis „Hingede öö”; sõnalavastuse muusikalise kujunduse auhinna nominent on Liisa Hirsch kui „Hingede öö” originaalmuusika autor.



Algupärase dramaturgia auhinnale pürib koguni kaks Endla lavastust: Urmas Vadi „Ballettmeister” ja Roy Strideri (autor) ja Andres Noormetsa (dramaturg) „Mässajad”.



Salme Reegi nimelise auhinna nominent on Andres Noormets ning seda noorte maailmapilti avardav kunstiliselt lakoonilise dokumentaallavastuse „Mässajad” eest.


Rahvusooper Estonia lavastuste kõrval on Eesti muusikalavastuse auhinna pretendent Erki Pehk koos “PromFestiga”, pälvides tähelepanu järjepideva kunstilise juhtimise ja ooperi „Thaïs” lavaletoomise eest Endlas.



Teatritöötajate auhinna nominentide hulgas on etendust ettevalmistava töötajana Endla kostüümiala juhataja Ester Kasenurm, keda tõstetakse esile kui teadmiste ja oskustega töötajat, kellest on abi kõikidel teatrimaja kunstnikel. Teine auhinnapretendent on samas nominatsioonis lavakonstruktor Ando Tammsaar kui täpne, nõudlik, vastutustundlik ja leidlik lavatöös vajalike lahenduste väljapakkuja.



Eesti teatri aastaauhindade eesmärk on tõsta esile ja märkida ära kõige olulisemad loomingulised saavutused, mis kalendriaastal on siinsetes teatrites aset leidnud.



Preemiatele kandideerimise ning nende väljakuulutamise ja üleandmise protseduuri siht on ühiskondliku tunnustuse ja avalikkuse tähelepanu koondamine Eesti teatrikunstile ja selle loojatele.



Aastaauhinnad on rahaliselt võrdsed. Iga-aastase preemia suuruse määrab kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali nõukogu ja sellega kaasneb diplom.



Auhinnasaajate kandidaate võivad esitada kõik teatrikunstiga tegelevad asutused, teatrikoolid, teatritegelaste ühendused ja meediaväljaannete kultuuritoimetused, samuti žürii liikmed iseseisvalt. Seejärel avalikustavad hindajad oma eelvaliku tulemused, jättes igas nominatsioonis auhinna kandidaatideks kaks kuni viis isikut.



Aastapreemiaid hakati välja andma alates 1961. aastast.



1996. aastast rahastab aastaauhindu kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles