Juhtkiri: NATO valmistub Tallinnas sügiseks

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Täna keskpäeval algav ja homme samal ajal lõppev NATO välisministrite mitteametlik kohtumine Tallinnas on eeskätt töökokkusaamine, mille tulemus pole konkreetsed otsused, vaid ühine kodutöö sügiseseks NATO tippkohtumiseks Lissabonis.


Peale 28 NATO riigi välisministri on Tallinna oodatud NATO partnerriikide Afganistanis esindajad, seega peaks riikide arv ulatuma 45ni ja enamikku neist esindab välisminister.



Kuigi meedias on kiputud koosolekut Eesti pealinnas nimetama tippkohtumiseks, saab nii väita üksnes NATO riigipeade ja valitsusjuhtide kogunemise kohta. Politoloog Toomas Alatalu on välisministrite kokkusaamist nimetanud Pärnu Postimehes NATO sündmuseks number 2.



Ei saa öelda, et NATO poleks pööranud Balti regioonile küllaldaselt tähelepanu. Aastal 2005 toimus Vilniuses välisministrite mitteametlik kohtumine. 28.-29. novembril 2006 oli Riias tippkohtumine ja nüüd kohtuvad Tallinnas taas välisministrid.



Teemade spekter, mis arutusele tuleb, on tõesti lai, alates NATO strateegilisest kontseptsioonist ja lõpetades raketitõrjega. Näiteks strateegilist kontseptsiooni koostavat töörühma juhib USA kunagine välisminister Madeleine Albright, kes 3. maiks esitab ettepanekud NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile, et need saaksid vastuvõtuküpseks Lissaboni tippkohtumisel novembri lõpus.



Kuigi Venemaa arvates ei piisanud NATO-Venemaa nõukogu istungiks teemasid, ei kao Venemaa kohtumise päevakorralt. Nüüd saavad riikide esindajad vabas arutelus väljendada oma arvamust NATO ja Venemaa partnerluse kohta.



NATO välisministrite kohtumine tõmbab Eestile maailma tähelepanu – see on küll kindel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles