Papiniidu sillalt pudenenud kivid ehmatasid jalgrattureid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Vaikla lapse kiiver sai kivihoobist tubli mõra.
Koit Vaikla lapse kiiver sai kivihoobist tubli mõra. Foto: Ants Liigus

Teisipäeval pudenes Pärnu Papiniidu sillalt renoveerimistööde käigus alla kivi, mis tabas parajasti silla alt läbi sõitnud jalgratturit pähe. Õnneks kandis laps kiivrit ja pääses ehmatusega.


Hulk betoonitükke, millest suuremad peopesa mõõtu, kukkusid Papiniidu silla Tammiste-poolse otsa alt kulgevale jalgrattateele. Silla peal tehakse remonttöid, kivid veeresid läbi raudtee- ja maanteesilda lahutava poolemeetrise tühimiku.

Kiiver päästis hullemast

“Õnnelik õnnetus,“ ütles lapse isa Koit Vaikla. “Hea, et lapsel oli kiiver peas, see sai korraliku mõra sisse. Mina sõitsin ilma kiivrita … Edaspidi tuleb ettevaatlikum olla nii ehitajatel kui ratturitel.”

Praegu on liikluseks suletud Tammiste suunas sõites sillaaluse vasak pool, sõidutee ääres hoiatab varisemisohust vastav liiklusmärk. Vaikla sõnutsi paistab märk hästi kätte küll autojuhtidele, kuid mitte ratturitele, nii ei osanud nad ohtu karta.

Pärast õnnetust pöördus Vaikla objektijuhi poole ja vastastikusel kokkuleppel osteti lapsele uus rattakiiver.

“Tegemist oli kahetsusväärse juhusega,” palus vabandust sillal töid teinud OÜ Nordecon Betooni objektijuht Andrus Vilman. “Ehitajad töötavad ülal sillal tükk maad eemal, sellel silla poolel, mille all liiklus suletud, aga ilmselt läks mõni töömees oma alalt liiga kaugele ja kivid veeresid alla.”

Homsest suletakse sillaalust läbiv rattatee, sõidutee parem pool ja jalakäijate trepp. Kogu liiklus suunatakse vasakule sõidurajale, kuni remont kõnealusel lõigul kestab.

Lohakuse eest  võib trahvida

Pärnus käivad ehitus- ja kaevamistööd praegu pea igal tänavanurgal. Kas inimesed peaksid igaks juhuks end tänavatel kiivriga varustama või aukukukkumise puhuks redelit kaasas kandma?

Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni juhataja Üllar Kallas väitis, et ehitaja peab kindlasti tagama kõrvaliste isikute ohutuse objektil kas selle piiramise või varikatuste ehitamisega.

“Lääne inspektsioonis toimus just ehitusobjektide turvanõuete täitmise kontrollimise kampaania,” rääkis Kallas. “Pärnumaal kontrolliti 11 ehitusettevõtet ja tuvastati 16 rikkumist, millest põhilised olid ohutusvööde, turvarakmete ja kuulmiskaitsmete mittekasutamine, tellingute mittevastamine nõuetele.”

Kirjeldatud kampaania ei hõlmanud Papiniidu silla ehitust, seda objekti ei ole hiljuti kontrollitud ja Kallase sõnutsi puuduvad neil andmed sillal rakendatavate ohutusmeetmete kohta.

Ehitusettevõtte tööohutusnõuete rikkumisel on vastavad karistused nimetatud töötervishoiu ja          -ohutuse seaduses, trahv võib ulatuda 300 trahviühiku ehk 18 000 kroonini, juriidilise isiku puhul kuni 40 000 kroonini.

Otseselt inimesele tekitatud kahju saab ettevõtja vastu pöörata tsiviilkorras, kahju tuleb hinnata ja esitada selle tekitajale nõue. Kui too pole nõude hüvitamisega päri, on kannatanul õigus kohtu poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles