Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >

Pärnumaal nähti Eestisse üliharva sattuvat raisakotkast

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
Pärnumaal Halinga vallas Salu külas nähti eile ja täna Eestisse üliharva sattuvat raisakotkast. | FOTO: Eedi Lelov

Pärnumaa linnuklubi Buteo president Eedi Lelov märkas eile Pärnumaal Halinga vallas Salu küla lähistel Eestisse üliharva juhtuvat raisakotkast.

„Sõitsin maanteel ja märkasin, et tee ääres on rongaparve keskel üks suurem lind. Esiti vaatasin, et see on must-toonekurg, kuid autoga paarkümmend meetrit lähemale sõites ja binokliga uurides üli mu üllatus suur: see oli raisakotkas,“ kirjeldas Lelov kohtumist haruldase, Eestis üle-eelmise sajandi lõpust kirja pandud alles üheksanda külalisega. „Väga põnev vaatlus, täielik adrenaliinilaks.“

Lelovi arvates on Pärnumaal märgatud lind noor ja sattunud siia juhuslikult. „Tema kohta võib öelda hulkuja,“ ütles Lelov. „Eestis on raisakotkast märgatud enamikul vaatlustel mais või juunis, kui nad kagust siia juhtuvad.“

Linnuhuvilise sõnade kohaselt on raisakotkaid Euroopas 1000 ringis ja enamasti elutsevad nad Pürenee poolsaarel, Balkanil ja Taga-Kaukaasias.

Lelovi andmeil tõid eile linnuhuviliste seas liikvele läinud jutud täna Pärnumaale kümmekond entusiasti, kellest osal õnnestus haruldast külalist täna hommikul oma silmaga näha.

Raisakotkast on Eestis nähtud viimasel aastasajal vaid üheksa korda. Viimati märgati teda siin 2005. aasta juunis Läänemaal Rannajõel. Enne seda vaadeldi maailma üht suuremat röövlindu 1962. aasta augustis Läänemaal Kloostri luhal. Raisakotkast on Eestis nähtud veel 1958. aasta oktoobris Läänemaal Penijõel, 1954. aasta mais Järvamaal Sõmerul, 1934. aasta augustis Tartumaal Valgjärve ja Pusu vahel, 1926. aasta juunis Järvamaal Järva-Jaanis, 1897. aasta mais Tartumaal Pranglis ja 1884. aasta detsembris Saaremaal Tika Kuremäel.

Raisakotkas on maailma üks suuremaid röövlinde, kellel on kehapikkust üle meetri, kaalu ligi kümme kilo ja tiibade siruulatus kuni kolm meetrit. Raisakotkad toituvad siin konnadest ja sisalikest, eksikülaline ei ütle ära rammusatest raibetestki.

Tagasi üles