Pärnu linn ei pea Kihnu vallavanema üleskutset mõistlikuks

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu vallavanem Ingvar Saare.
Kihnu vallavanem Ingvar Saare. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ajakirjanduse ja sotsiaalmeedia vahendusel on laiema avalikkuseni jõudnud Kihnu vallavanema Ingvar Saare Facebooki postitus registreerida end Kihnu valla kodanikuks.

Arusaadavalt võib aeg-ajalt kodanikele meelde tuletada, et nad registreeriksid oma elukohaks omavalitsuse, kus tegelikult elatakse ning mille avalikke teenuseid ja pakutavaid soodustusi kasutatakse, seisis linnavalitsuse pressiteates.

Küll on aga Pärnu linna arvates taunitav Kihnu vallavanema sõnumi teine osa, millest võib välja lugeda, et on õigustatud enda registreerimine ainult väga lühikeseks ajavahemikuks ning kooli või lasteaiakoha pärast võib juba 2. jaanuarist tagasi registreerida end omavalitsusse, kus tegelikult elatakse. Pärnu linnavalitsus ei pea mõistlikuks siserände õhutamist säärase üleskutse vormis.

„Üleskutse taga on soov saada teiste omavalitsuste kodanikud oma valla registrisse vaid üheks päevaks ja vaid seepärast, et järgmise aasta üksikisiku tulumaks laekuks omavalitsuse eelarvesse,“ konstateeris linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Anu Juurma-Saks.

Nimelt eraldab riik kodaniku makstava tulumaksu osa (11,6% brutotulust) omavalitsusele, kus kodanik on rahvastikuregistri 1. jaanuari andmete põhjal registreeritud.

„Nimetatud maksutulust kaetakse kulud koolidele ja lasteaedadele, toetatakse huviharidust ning kultuuri- ja sporditegevust, tagatakse teede ja tänavate ning parkide korrashoid, samuti tänavavalgustuse ning ühistranspordi toimimine, rajatakse linna uusi mänguväljakuid ning korrastatakse vanu,“ teadis Juurma-Saks. „Kui kodanik kirjutab end paariks päevaks teise omavalitsusse, millega ta tegelikult seotud ei ole, väheneb tegeliku elukohajärgse omavalitsuse tulubaas ja seega kannatab avalike teenuste kvaliteet seal, kus inimene ja tema pere tegelikult elab.“

Pärnu linn rõhutas pressiteates, et Pärnu kodanikele on kehtestanud mitmed soodustused ja toetused ja need kehtivad aasta läbi: 400 euro suurune lapse sünnitoetus, koolialguse toetus esimesse klassi astujaile, soodustused lastele huvikoolide õppetöös osalemisel, eelisõigus lasteaiakohale, sotsiaaltoetused, soodsam parkimine ning ühistransport.

Eelmisest aastast saab pärnakas sõna sekka öelda ka linnaeelarves osaledes kaasava eelarve summa kasutamise üle otsustamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles