Rakendus "Ole valmis!" täienes lennuvahenditest teavitamise funktsiooniga

Pärnu Postimees
Copy
Kaitsevägi palub vabatahtlike elanike aktiivset osalust, et ühiselt luua Eestile paremat kaitset.
Kaitsevägi palub vabatahtlike elanike aktiivset osalust, et ühiselt luua Eestile paremat kaitset. Foto: Remo Tõnismäe

Sel aastal harjutatakse õppusel Kevadtorm esimest korda koos elanikkonnaga õhuohust teavitamist mobiilirakenduse "Ole valmis!" kaudu.

Õhuvägi kutsub elanikke üles märgatud lennuvahenditest teada andma. "Venemaa pommitab pidevalt Ukraina linnu ja kriitilist infrastruktuuri tiibrakettide ja droonidega. Ukraina õppis neid õhuründevahendeid avastama muu seas elanikke kaasates," avaldas õhuväe ülem brigaadikindral Toomas Susi ja lisas, et praegu loob Eestigi sarnast võrgustikku. "Et õhuründe korral suudaks kaitsevägi koos liitlastega meie vastu sihitud raketid ja droonid alla tulistada veel enne, kui nad oma sihtmärke tabavad."

Telefonirakenduses tuleb valida "Nägid lendavat objekti?".
Telefonirakenduses tuleb valida "Nägid lendavat objekti?". Foto: "Ole valmis!" kuvatõmmis

Laadige alla rakendus "Ole valmis!" ja aidake õhuväge.

  • Kui märkate õhus lennukit, helikopterit või drooni, avage rakendus ja valige "Teavita õhuohust",
  • tehke lendavast objektist foto,
  • märkige raportis lennuki asukoht ja suund,
  • saatke raport.
Andmed: kaitseväepeastaap

Eestis täiesti uue funktsiooniga äpis "Ole valmis!" saab iga kasutaja osutada märgatud lennuvahendile ning saata sellest rakenduses vastav raport. Raporti asukoht ja suunavektor koos pildiga edastatakse serverisse, kus kõikide andmete koosmõjul koostatakse õhupilt.

Saadud raportite abil luuakse õhus olevate lennuvahenidte koondpilt, mis sarnaneb olemasolevale Flight Radarile.
Saadud raportite abil luuakse õhus olevate lennuvahenidte koondpilt, mis sarnaneb olemasolevale Flight Radarile. Foto: Kuvatõmmis Flightradar24

Lennuvahenditest võib teada anda üle Eesti, kuid enim oodatakse lennutegevusest teavitamist just õppuse Kevadtorm aladelt Pärnu-, Lääne-, Viljandi- ja Saaremaalt 14.–16 mail. Teavitada võib kõigist õppuse alal märgatud lennuvahenditest, nende tuvastamine ja edasine tegevus on õhuväe ülesanne. Raporteid saab saata mai lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles