Pärnus valmivad spordirõivad Norra armeele

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootearendusjuht Triin Olesk näitab Rio paraolümpiaks valminud kostüümi.
Tootearendusjuht Triin Olesk näitab Rio paraolümpiaks valminud kostüümi. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu jääb samale laiuskraadile maalilise Lillesandi linnaga, kus on peakontor Norra pereettevõttel Trimtex, mis kaheksa aastat tagasi tõi oma spordirõivaste tootmise meie suvepealinna, luues arvukalt tarku töökohti.

Kunagises trikotaažikoondise Marat nõukogudeaegses tootmishoones Haapsalu maantee ääres on arenenud ettevõte, kus kujundatakse Trimtexi kõik tooted. Siin asub üle 70 arvutitöökoha, toote detaile lõikavad kangast välja robotid, mustri ja logode pealekandmisel kasutatakse sublimatsioonitehnoloogiat ja laiformaatprintereid.

Pärnus valmivad spordirõivad Norra armeele ja täidetakse Soome triatloniliidu tellimust valmistada Rio paraolümpiaks naistriatleedile võistlusriided.

“Täidame palju eritellimusi, meie põhitoodangu moodustavadki tellimustööd sportlastele ja spordiklubidele, keskmine partii on 15 toodet,” räägib OÜ Trimtex Balticu juhataja Maiu Antsmaa, kes Marati ajal oli samas majas arendusosakonna projektijuht.

Kehasõbralik tulemus

Kolmekorruseline Marati tootmishoone ahistab arenevat maailmatasemel ettevõtet, millele allhanget teeb ülemisel korrusel norrakatele kuuluv õmblusfirma Protex Balti, mille filiaal tegutseb Ida-Virumaal. Nii et kokku saab väga spetsiifiliste spordirõivaste valmistamisel Eestis tööd üle 200 inimese.

Poolteise aasta pärast viib Trimtex Baltic tootmise üle Loode-Pärnu tööstuskülla, jalgpalliväljaku mõõtu põrandapinnaga hoone projekteerimine käib. Investeerib Norra emaettevõte, mille omanikud-juhid on vennad Tor Eivind ja Ole Kristian Augland, kes jätkavad oma isa, Norra rahvuskoondise orienteeruja Harald Auglandi tööd.

“Meie tehnoloogiale on Marati hoone kitsaks jäänud, omanikud mõtlesid pikalt, mida ja kuidas teha. Uue tootmishoone plaanimine tõendab, et oleme pälvinud nende usalduse ja nad näevad siin pikaks ajaks oma ettevõtet,” räägib Antsmaa.

Eestisse jõuavad Pärnus valmistatud rõivad Skandinaavias tegutsevate müügimeeste kaudu, nii näiteks on Pärnu Kalevi spordiseltsi jalgrattaosakond aastaid kandnud Trimtexi kaubamärgiga rõivaid, nagu spordiklubi A2K ja mitme ettevõtte võistkonnadki. Samuti läheb neis riietes kahe silla jooksule valmistajaettevõtte sportlik kollektiiv.

Tootearenduse osakonnas on mannekeenide seljas värvikad dressid ja stange peal näited ülimoodsatest kangakujundamise võimalustest, et tulemus oleks keha- ja nahasõbralik.

Tootearendusjuht Triin Olesk ütleb, et Trimtex Baltic loeb oma pärusmaaks kangaste kombineerimist ja kokkuõmblemist enne trükki andmist. See tähendab, et dressipluusidel või särkidel on kaenla all ja seljal kehaniiskuse paremaks juhtimiseks hõredam, rohkem õhku läbi laskev kangas.

“Ühe variandina lõikame kangale ise laserlõikuriga augud sisse, nii et rohkem hingamist vajavad piirkonnad on augustatud, ja kandja teeb nähtavaks helkurtäpikestega trükitav kangas,” näitab Olesk tooteid.

Kehasõbralik uuendus on seegi, et silti kandjale vajaliku infoga toote omaduste ja valmistaja kohta ei õmmelda enam rõivaste siseküljele, vaid teave trükitakse otse kangale.

Uue aasta kollektsioon

Tootearendusosakond töötab juba 2017. aasta kollektsiooni kallal. Ajaks, kui seda tootma hakatakse, on majandustarkvaras kirjeldatud vastav tehnoloogia. Tehtud lekaalide täpsed arvestused, millele järgneb disainerite töö ja trükkimine. Moevoolud avaldavad vähe mõju, esmatähtis on kasutajasõbralikkus ja funktsionaalsus.

“Spordirõivaste puhul on järjest olulisem see, et need oleksid hästi kerged, annaksid kätele-jalgadele väga hea liikuvuse. Pakume kliendile piiramatut vabadust kasutada oma klubi unikaalset disaini, värvilahendust ja logosid,” selgitab Antsmaa.

Disainiosakonnas vahetatakse tavalised töölauad ergonoomiliste vastu, arvutigraafikute-disainerite valida on, kas neile meeldib töötada istudes või seistes.

“Värvid, mustri, kujundused, logod paneme paika tellija soovi järgi, aga oma fantaasiat saab ka rakendada,” ütleb arvutigraafik-disainer Erki Puusepp ja lisab, et enamasti on tellija ette andnud kas toote värvid või üldpildi.

Trimtex Baltic pakub klientidele disainilahendusi müügimeeste kaudu Norras, Rootsis, Soomes ja Taanis. Kui klient on toote kinnitanud, öelnud suurused ja koguse, hakkabki töö pihta. Tellimused ulatuvad ühest tootest tuhandeteni. Pärnus valminud suusakostüümi kandsid Sotši olümpial Läti laskesuusatajad.

Skandinaavia ja Taani, Kanada ja Austraalia orienteerumiskoondise liikmed ja rattameeskonnad, Norra ja Rootsi sõjaväelased kannavad spordirõivaid, mis on valmistatud neile ilmselt tundmatus linnas. Nädalas saab ettevõte keskmiselt 650 tellimust, kollektsioonis on üle 300 mudeli.

Toodete puhul kasutataksesublimatsioonitrükki: värvipigment imbub spetsiaalse pressi all kangasse, tagades rõivaeseme värvikindluse ja pehmuse.

Keskmiselt noor

Kaheksa töötajaga alustanud ja ise personali välja õpetava ettevõtte märksõnad on areng, ambitsioonikus, muutustega sammu hoidmine. Aga ka tootmiskulude vähendamine, näiteks soetati lõikusliin ja lõpetati allhanketeenuse sisseostmine.

“Oma liin annab meile kiiruse, paindlikkuse ja saame kasutada kangaid ja materjale paremini,” nendib Antsmaa, viidates automaatlõikurile.

Juhataja kabineti ees seinal on suur puu – jämeda tüve ja hargnevate okstega. Selliseid joonistavad suguvõsauurijad, et teada, kellest pere hargneb.

Trimtex Balticu sünnikuupäev on 19. juuni 2008, selle puu tüvest hargnevad oksad seitsmesse põhisuunda: planeerimine, tootearendus, disain, tootmine, logistika, tehnika, administratsioon. Rohelistele lehtedele on kirjutatud töötajate nimed ja nende tööle tulemise aeg.

Personali keskmine vanus on 38 ja disainiosakonnas 30 aastat. Ettevõte on krediidiinfo statistikale tuginedes Eesti õmblustööstuse esikümnes ja rõivaala eraldi võttes esiviisikus.

“Eesmärk on olla hea tööandja, pakkuda Pärnus tööd eri valdkondade spetsialistidele ja soov olla hooliv töötajate suhtes ja toetada tervislikke eluviise,” sõnastab Antsmaa põhimõtte, mille järgi tegutseb valdavalt riigipiiri taha moodsaid spordirõivaid valmistav ettevõte.

Foto: Mailiis Ollino

Trimtex Baltic OÜ

* Norras 1976. aastal asutatud emafirma Trimtex tütarettevõte.

* Norrast toodi spordiriiete tootmine 2008. aastal Pärnusse endise Marati ruumidesse Haapsalu maanteel.

* Ettevõtte eesmärk on olla spordirõivaste disainimise, tehnoloogiliste lahenduste ja tootmise korraldamisel maailmatasemel teenusepakkuja.

* Annab aasta läbi tööd pea 100 inimesele, peale selle enam kui 100 õmblejale allhankena Protex Balti ASis ja Ida-Virumaal.

* Ettevõtte juhataja on Maiu Antsmaa, Pärnu aasta naine 2014.

* Nädalas valmib 8000 – 10 000 toodet.

* Võitis 2012. ja 2016. aastal Norra kaitseväele spordiriiete valmistamise riigihanke, valmistab Rio de Janeiro paraolümpiamägudele Soome triatloni liidu naistriatleedile võistlusriideid.

* Käive 2015. aastal oli 8,4 miljonit eurot.

* Pärnu linna ettevõtluse peaauhind 2013, Pärnumaa parim ettevõte “Pärnumaa Karu 2014”, Eesti gasellettevõte 2014 ja 2015.

* Valmistub tootmist üle viima Loode-Pärnu tööstuskülla, uue hoone projekteerimine on alanud.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles