Viies aastaaeg surus jõe viie meetri kõrgusele

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Minu ajal kõige suurem vesi oli kuskile siiamaani, üle viie meetri,” näitab Tõnis Riis mõõduposti Halliste jõe kaldal Riisa silla juures.
“Minu ajal kõige suurem vesi oli kuskile siiamaani, üle viie meetri,” näitab Tõnis Riis mõõduposti Halliste jõe kaldal Riisa silla juures. Foto: Urmas Luik

Hüdroloogia instituudi jaoks mõõtis vaatleja Tõnis Riis üle 20 aasta Halliste jões vee kõrgust, temperatuuri, voolukiirust, pani kirja ilmastikunähtused ning andis kodeeritud andmed pealinna edasi. Mis nendega seal tehti, ta öelda ei tea, kuid arvab, et küllap neid oli vaja statistikutele, ilmaennustajatele, sildade projekteerijatele.

Tõnis seadis sammud oma vaatluspostile Adujaani talu all igal hommikul kell kaheksa ja õhtul kell kaheksa. Kui jõgi oli jääs, pidi ta raiuma augu ja mõõtma jää paksust.

Soomaa viienda aastaaja, üleujutuse ajal on jõesäng paisutanud ennast viie meetri kõrgusele, kuid kümnest eri kõrgusesse sätitud mõõdupostist vähemalt ülemine on järsul kaldaveerel ikka välja ulatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles