Käsitsiniitmisele eelistatakse keemiat (1)

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maantee
Maantee Foto: Elmo Riig / Sakala

Välismaa vahet autoga sõitev Pärnumaa ettevõtja pole rahul sellega, et maanteeamet lubab Eestis niitmise asemel mürgitada liiklusmärkide, teeviitade, helkurpostide ümber umbrohtu, üheski teises riigis pole helistaja andmeil selline asi lubatud.

11. mail Euroopa suunalt üle Ikla piiri Pärnu poole sõitnud ettevõtjal kihvatas sees, kui ta märkas kaitseriietuses töölisi, mürgipritsid käes, liiklusmärkide, teeviitade ja helkurpostide ümbert umbrohtu tõrjumas.

Pealtnägija jutu järgi pole üheski teises riigis selline asi võimalik. Ta tõi näiteks Saksamaa, kus isegi kiirteede ääres tehakse liiklusmärkide ja viitade ümbrus umbrohust puhtaks kas trimmeriga või käsitsi. Samasugune pilt nagu teekonnal Iklast Pärnusse, avanenud samal päeval Pärnu maakonnas Viljandi poole sõites.

Sama meetodiga mürgitati helistaja väitel umbrohtu eelmisel kevadelgi. “Nii et see tundub olevat maanteeameti tava või tööjõu kokkuhoid. Maainimene ei tohi mürki panna, aga maanteeamet võib,” oli ettevõtja hämmingus. Ta lisas, et mürgitatud posti- ja teetähiste ümbrused on suvel pruuniks põlenud ja inetud.

Maanteeameti hooldeosakonna juhtivinseneri Rain Hallimäe teatel teevad Eestis teehooldust hooldelepingute alusel ettevõtjad, kes peavad tagama, et rohu kõrgus maantee eraldusribal, teepeenral ja haljasribal jääb madalamaks nõuetega määratud lubatud suurimast kõrgusest.

Mis kombel – kas niitmise või kemikaalide kasutamisega – ettevõtjad nõudeid täidavad, jääb nende otsustada.

Valdavalt tehakse umbrohutõrjet siiski mehhaniseeritult. Keemilisi tõrjevahendeid kasutatakse valikuliselt, näiteks kitsastes kohtades, kus niidukiga ligipääs raskendatud või niitmine nõuaks käsitsitööd. Samuti võetakse arvesse liiklusohutuse tagamist tööprotsessi ajal.

“Loomulikult tuleb ettevõtjail kinni pidada kemikaalide kasutamise nõuetest. Kemikaalide kasutajad peavad olema läbinud vastava koolituse ja omama tunnistust,” teatas Hallimäe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles