Silvia Paluoja: Rahutuvid meie taevas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja.
Silvia Paluoja. Foto: PP

Tahtes mitte traumeerida bussijuhti paarieurose pileti eest kupüüriga maksmisega, mõtlen pileti kassast osta. On pühapäev, ilma poolest nagu tellimustöö suvitajatele, aiaharijatele, puhkajatele. Šokina jõuab kohale teadmine, et Pärnu kesklinnas on elektrikatkestus, bussipiletit ei saa osta, Pagaripoiste kohvikus laiutab müüja käsi ja ütleb, et ta ei saa parimagi tahtmise korral midagi müüa. R-kioskid on samas seisus. Ootavad, millal ootamatus lõpeb, sest enam ei ole aeg, kui letile pandi põlema küünal, arvelaud sinna kõrvale ja ostusumma võis kokku klõbistada.

Ah, nii haavatavad me olemegi, mõtlen juba bussis istudes. Piisab ühest elektrikatkestusest ja elu seisab. Ja siis rebestavad helesinise taeva kõrvulukustava vilinaga pooleks NATO hävitajad, meie rahutuvid, mis kaitseväe peastaabi pressiteate järgi teevad järjekordseid treeninglende ka Lõuna-Pärnumaa väheasustatud piirkonna kohal. Keset õitevahus aeda mõtlen, mis saab siis, kui see ei ole enam õppus. Kuidas siis tsiviilelanikuna käituda?

Kolm olulisemat teemat, mille kohta tavalised inimesed tahavad rohkem informatsiooni, seostuvadki tsiviilkaitsega võimaliku sõjalise konflikti korral. Need on: kuidas teavitatakse avalikkust, kuidas käituda sattununa lahingutegevuse piirkonda ja mismoodi korraldatakse evakueerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles