Galerii: pärnakad tervitasid jahtklubi kail suvepealinna tiitli üleandmist

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtupoolikul Pärnu jahtklubis toimunud suvepealinna tiitli üleandmine ja jahtklubi 110 aasta juubeli tähistamine meelitasid klubi õuealale sadu pärnakaid.

Kuigi ilm kiskus õhtu edenedes viluks, oli üritustele tulnud palju rahvast. Märkimisväärne hulk jahtklubisse tulnuist kandis merekultuuriaastale, Pärnu linnale, suvele ja jahtklubi sünnipäevale kohaselt sinise-valge triibulisi rõivaid.

Pärnu on suvepealinna tiitlit kandnud 1996. aastast alates igal suvel. Päris pealinn Tallinn ja teised teemapealinnad on selle austava nimetuse andnud Pärnule üle erisugustel tseremooniatel, kuid mitte kordagi varem pole tiitel saabunud nii uhke lipuehteis jahieskaadriga kui täna. 

Enne kella 18 startis jahtklubi akvatooriumist Kesklinna silla poole mõneteistkümnest alusest koosnev lipurüüs eskaader, mis tegi jõel auringi, juhtides nõnda tähelepanu juubeldavale hällipäevalapsele – Pärnu jahtklubile.

Pärast tervitusringi seilas kaks jahti jahtklubi akvatooriumis vette seatud ujuvlava juurde. Esimene jaht nimega Sinilind, mida tüüris Pärnu jahtklubi kommodoor Väino Hallikmägi, tõi ujuvlavale Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse. Järgmiseks seilas püüne manu jaht Tuulekaja Eesti jahtklubide liidu Egon Elsteini kindlal juhtimisel. Tema tõi kohale Türi vallavanema Pipi-Liis Siemanni ja Tallinna abilinnapea Eha Võrgu.

Esimesena sõna saanud Hallikmägi tervitas kaile kogunenud rahvast, soovis ilusat suve ja merekultuuriaastat ning soovitas kõigil kindlasti merel käia.

Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann teatas, et kevadpealinlased on Türil kõik kevadised toimetused ära teinud ja on valmis pealinna tiitli pärnakatele üle andma.

„Peame Pärnult vabandust paluma, läksime veidi hoogu ja natukene suvesooja sai ära kulutatud. Aga usun, et see ei ole pärnakate jaoks mingi mure. Pärnakad on ju alati näidanud, et oskavad suve ja oma külalisi hästi vastu võtta,“ märkis Siemann. 

Tallinna abilinnapea Eha Võrk ütles, et tema tunneb end Pärnus alati hästi ja tal on siia tore tulla.

„Pärnakad on teinud puhkaja elu mõnusaks ja mugavaks. Jõudumööda olete meile jaganud päikesepaistet, suve- ja meresooja ning sõltumata suvest on teie ranna liiv alati kuldne. Pealegi olete mereranda laiemaks teinud, teil on toredad mängu- ja palliplatsid. Pärnu on igati väärikas suvepealinn,“ kiitis Võrk.

Tallinna abilinnapea luges ette suvepealinna tunnistuse. Seal seisis, et Tallinna linn on nõus andma suvepealinna tiitli Pärnule ja tunnistus kehtib alates astronoomilise suve algusest 21. juunil kell 1.34 kuni astronoomilise sügise alguseni 22. septembril kell 17.21. Tunnistuses oli öeldud, et Pärnu kohustub pealinnaks olemise ajal hoidma pealinna au kõrgel ja väärikalt võõrustama linna külalisi ja puhkajaid. Linnas tuleb võimaluste piires hoida merevesi soe ja päike säramas, tuul jahutav ja liiv kuldne. 

Pealinna külaliselt saua ja tunnistuse vastu võtnud Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius lubas omalt poolt teha koos kaaslinlastega kõik, et linn oleks ilus ja roheline, liivarand mõnus ja merevesi soe.

Pärast tiitli üleandmist vabastasid linnajuhid ujuvlava ja seal võttis koha sisse ansambel Kukerpillid. Pidu jahtklubis jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles