Juhtkiri: Varssavi õigustas osalejate lootusi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Üllatusi, mida pidas võimalikuks rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse juht suursaadik Jüri Luik, Varssavis NATO tippkohtumisel ei juhtunud. Pigem üllatas see oma rutiiniga – ettevalmistused olid niivõrd hästi tehtud, et kohtumine laabus kui õlitatult.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola said oma tahtmise – ühe jalaväepataljoni, nagu juba varem oli kokku lepitud. Eestis asuma hakkava pataljoni raamriik on Ühendkuningriik ja see võib olla suurepärane isegi brittide Brexitile vaatamata. Nimelt on britid traditsioone austav rahvas ja neile pole teadmata Eesti-Briti sõjalise koostöö ajalooline aspekt, kui Briti sõjalaevastik aitas Eestil Tallinna alt punaväed plagama lüüa. Üle saja Briti meremehe jättis vabadussõjas elu, seda mälestust on hoitud ja austatud. Oluline lisamoment on Eesti kaitseväelaste ja brittide hiljutine koostöö Afganistani Helmandi provintsis. Seega võiks öelda, et vanad lahingukaaslased.

Eestisse paigutatavas pataljonis lööb kaasa ka Prantsusmaa. Siingi võiks märgata vastutulekut Eestile. Kui prantslased vajasid abi Kesk-Aafrikas, saatis Eesti ühena esimestest sinna oma väekontingendi. Abi hinnati. Nüüd saame loota abile meie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles